Kunstenaars moeten weg uit Gesùklooster

ATELIERS EN ANTIEKWINKEL WIJKEN VOOR LUXUEUS HOTEL EN WELLNESSCENTRUM

Het Gesùklooster wordt binnenkort gesloopt.
Baert Marc Het Gesùklooster wordt binnenkort gesloopt.
Nu het Gesùklooster omgebouwd wordt tot een luxehotel zullen zo'n twintig kunstenaars een nieuw onderkomen moeten vinden. Zij woonden al enkele jaren in het voormalige klooster en hadden er hun atelier. "Het zal moeilijk zijn een nieuwe plek te vinden", zegt Samuel Vanderveken.

Het Brussels Gewest leverde op 12 augustus een bouwvergunning af voor een luxehotel met een wellnesscentrum, een zaal voor evenementen en een bioscoop op de plaats van het Gesùklooster op de Koningsstraat. Het klooster zal dus volledig verdwijnen, maar ook de voorlopige bewoners zullen binnenkort andere oorden moeten opzoeken.


Eind 2013 werden al meer dan 100 krakers uit het pand gezet, maar het gebouw bleef niet onbewoond. In de ruimte ernaast hebben zo'n twintig kunstenaars er hun ateliers. De kunstenaars de leegstaande ruimte laten gebruiken is een initiatief van de organisatie Entrakt. Dat is een Brussels bedrijf dat een nieuwe, tijdelijke invulling aan leegstaande panden geeft. Eén van de kunstenaars is schilder en tekenaar Samuel Vanderveken. "Ik woon nog maar twee jaar in Brussel, en heb hier meteen mijn atelier gevonden. Voor slechts 200 euro kan ik deze grote ruimte huren. Mijn werken stel ik tentoon in galerie Kusseneers in Molenbeek. In het milieu merk je ook dat Brussel populair geworden is bij Kunstenaars. Het is een hippe plek, sommigen spreken zelfs van het nieuwe Berlijn."


Binnen afzienbare tijd moeten Vanderveken en de andere kunstenaars vertrekken. "Het zal moeilijk worden om een soortgelijk pand voor dezelfde prijs te vinden. Er is meer dan een miljoen vierkante meter leeggoed in Brussel, maar daarmee wil de stad blijkbaar niets doen. Ze laten het liever verkrotten dan dat er kunstenaars in huizen. Ze hebben waarschijnlijk schrik dat wij dan buiten de lijntjes kleuren. In galerijen wordt dan weer wel geïnvesteerd, maar die brengen dan ook op. Een beetje contradictorisch, want hoe raken die kunstwerken in de galerijen?"

Julie heeft een antiekwinkel naast het klooster. Ook die moet wijken voor het luxehotel.
Baert Marc Julie heeft een antiekwinkel naast het klooster. Ook die moet wijken voor het luxehotel.

Antiekwinkel slopen

Maar niet alleen de kunstenaars zullen binnenkort andere oorden moeten opzoeken, ook enkele aanpalende panden zullen verdwijnen. Zo ook de antiquairwinkel 'Be Superette' van Julie Courtain. "Ik ben triest dat ik hier zal moeten vertrekken. Voordat ik hier mijn winkel startte, wist ik van de plannen af, maar deze plek is gewoonweg fantastisch. Heel veel mensen die naar hun werk gingen passeerden hier en kwamen de winkel binnen. De winkel paste ook perfect in deze wijk. Het hotel zelf staat in schril contrast met deze wijk, het is veel te luxueus. Ook mijn klanten vertellen me dat ze het jammer vinden. Maar hopelijk vind ik snel iets anders. Voordat ik hier vertrek, zal ik nog een grote uitverkoop houden zodat ik niet te veel moet verhuizen", aldus Courtain. Hoe lang de kunstenaars en de winkeliers de gebouwen nog kunnen gebruiken, zal afhangen van de technische inplanning van de werkzaamheden, en hoe de werf gaan gespreid worden. Verwacht wordt dat tegen het einde van het jaar de werkzaamheden zullen starten.