Krokodil Lesley-Ann Poppe protesteert voor modewinkel

Lesley-Ann Poppe ligt, beschilderd als krokodil, voor modewinkel Hermés.
Baert Marc Lesley-Ann Poppe ligt, beschilderd als krokodil, voor modewinkel Hermés.
Fotomodel Lesley-Ann Poppe heeft gistermiddag samen met dierenrechtenorganisaties Gaia en Peta actie gevoerd voor de modewinkel Hermès langs de Waterloolaan in Brussel. Poppe deed dat als gebodypainte krokodil.

Met hun actie protesteerden Gaia en Peta tegen de productie en verkoop van handtassen, broeksriemen en horlogebandjes die vervaardigd worden van krokodillenhuiden. "De krokodillen en alligators, die in verschrikkelijke omstandigheden gekweekt worden, sterven een zeer pijnlijke dood", zegt Gaia-woordvoerder Michel Vandenbosch. "Dat blijkt uit een onderzoek van Peta in kwekerijen in Texas en Zimbabwe. De nek van de krokodillen wordt doorgezaagd, waarna ze nog minutenlang in leven blijven. Soms worden ze zelfs levend gevild. De huiden worden nadien aangekocht door Hermès, die ze gebruikt voor onder meer de handtassen."

Verschrikkelijke beelden

Lesley-Ann Poppe, die eerder al actie voerde met Gaia, kreeg de video's ook te zien en sprong meteen mee op de kar. "De beelden waren verschrikkelijk", aldus het topmodel, waaraan drie uur werk was om haar tot een krokodil om te toveren. "Ik heb de filmpjes zelfs niet uit kunnen zien. Met de actie hoop ik dat de werknemers en de directie van Hermès inzien dat ze fout bezig zijn. Eerder vroeg de Britse actrice Jane Birkin al om de naam van de handtas van Hermès die naar haar genoemd werd te veranderen nadat de undercoverreportage van Peta gepubliceerd werd. Dat is een teken dat de wereld dit soort praktijken niet duldt."


De actie voor de winkel in Brussel verliep zonder problemen. De politie hield van op afstand een oogje in het zeil. (RDK)