Krakers nog niet weg uit Hotel Astrid

De zowat negentig krakers van het collectief La Voix des Sans-Papiers verblijven nog steeds in het leegstaande Hotel Astrid. Nochtans hadden ze het bevel gekregen om het gebouw op 1 november te verlaten.

De opeising van het gebouw die de Stad Brussel met erfpachter Borealis Hotel Group overeenkwam, loopt af immers op 1 november, maar er wordt voorlopig geen verdere actie ondernomen. Sinds midden september bezetten de sans-papiers het hotel. Eigenlijk hadden ze het op 25 september al moeten verlaten. Dat ontruimingsbevel werd uiteindelijk niet uitgevoerd vanwege een te kleine politieaanwezigheid. De Stad Brussel bekwam vervolgens een opeising tot gebouw waardoor de sans-papiers tot 1 november in het hotel konden blijven.


Toch waren er gisteren nog steeds een negentigtal krakers aanwezig in het Hotel Astrid en wordt zij voorlopig niet aangemaand om te vertrekken.


"We hopen dat de ontruiming zo goed mogelijk verloopt, conform de afspraken en in het belang van iedereen", klinkt het bij de woordvoerster van burgemeester Close. Het collectief La Voix des Sans-Papiers laat weten dat het een beroep heeft aangetekend tegen de ontruiming en vandaag op een besluit hoopt.


"Als de politie langskomt zullen we vrijwillig het hotel verlaten", vertel Modou, lid van het collectief.


"We zijn hier met vrouwen, kinderen en oudere mensen en dus willen we het risico niet lopen op een confrontatie met de politie."


(WHW)