Klimaatspijbelaars ruimen vuilnis tijdens 17de mars in Brussel

Youth for Climate-bezielsters Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn opnieuw van de partij en leiden de betoging.
Mark Baert Youth for Climate-bezielsters Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn opnieuw van de partij en leiden de betoging.
Scholieren en studenten lopen vandaag samen met verschillende armoedeorganisaties op kop van de zeventiende klimaatmars van de spijbelaars van Youth for Climate in Brussel. Hun boodschap is duidelijk: "Een goed klimaatplan laat niemand achter." Volgens de telling van de politie zijn er 530 deelnemers.

Voor de zeventiende week op rij laten de klimaatspijbelaars duidelijk van zich horen, want ze zijn nog altijd niet tevreden met de inzet van de Belgische politici voor een betere toekomst en een ambitieus klimaatplan. De stoet stopte op het Europakruispunt aan Brussel-Centraal en ging niet meer verder naar het Zuid-Station, zoals de vorige keren wel het geval was. Maar het zijn niet alleen jonge gezichten die de stoet leiden deze week.

Zoals elke week waren ook de Workers for Climate, Teachers for Climate en de Grootouders voor het Klimaat aanwezig. Hilde (63) van Grootouders voor het Klimaat, vindt het belangrijk om mee te protesteren. “We willen voor onze kleinkinderen opkomen zodat we hen een leefbare omgeving kunnen meegeven. Wij hebben er voor gezorgd dat het slecht gaat, daarom moeten wij nu iets terugdoen.”

Betogers rapen onderweg zoveel mogelijk vuilnis en sigarettenpeuken op.
Mark Baert Betogers rapen onderweg zoveel mogelijk vuilnis en sigarettenpeuken op.

Armoedeorganisaties

Bezielsters Anuna De Wever en Kyra Gantois worden gesteund door mensen in precaire situaties, die vrezen dat zij vergeten zullen worden in het hele klimaatdebat. Zij vragen dat het klimaatplan ook sociaal wordt, want intussen durven zij amper nog te douchen uit de vrees dat ze de rekening niet kunnen betalen. Organisaties als Netwerk tegen Armoede, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld stappen mee in de betoging.

Ook Fenje Venema van ORBITvzw vind het belangrijk om het thema klimaat op de kaart te zetten, “We zijn bezig rond asiel en migratie en het feit dat vandaag ook mensen vluchten door de klimaatverandering is belangrijk om aan te wijzen.” Er is, volgens Fenje een ander en beter beleid nodig “De mensen die het eerst getroffen worden door klimaatverandering zijn de mensen die in armoede leven.”

Lebuïn D’Haese van Hart boven Hard zegt dat energiefacturen nu doorgeschoven worden naar onder, naar de mensen die het niet breed hebben. “Als je een klimaatverandering sociaal wilt houden, dan moet er ook een sociaal beleid ingevoerd worden, ‘climate justice is social justice’, dus klimaat gaat iedereen aan maar in het bijzonder ook de armsten.”

Peukenraap

De jongeren hebben niet enkel oog voor het manifesteren, want gewapend met vuilniszakken en lege flesjes rapen ze zoveel mogelijk vuilnis en sigarettenpeuken op langs het parcours. 

Luna (17) raapt in haar straat en voor haar school ook al elke week sigarettenpeuken met haar kleine zus. “Mijn zus kon er vandaag niet bij zijn, dus ik doe het ook voor haar, ik woon in Antwerpen en ik kom elke week met de trein.” Ze kijkt altijd uit naar die donderdagen waar ze naar Brussel komt om te betogen en hoopt ook dat de mensen blijven komen. “Ik ben opgevoed met een heel duidelijk beeld over hoe dat het met alles gesteld is. Ik weet dat het slecht gaat en ik ben niet iemand, die dat blijft negeren omdat het makkelijker is. Zelfs al heb ik rugpijn of last van mijn knie. Ik ga me toch bukken om iets op te rapen.”

Ze vindt het absurd dat er peuken soms 30 centimeter van een vuilbak liggen. “Als het in miljoenensteden zoals China of Japan zo proper is, waarom kan dat dan niet hier, we hebben echt al meer dan 2.000 peuken opgeraapt.”

(Lees verder onder de foto’s)

Het aantal deelnemers ligt op 530, aldus een telling van de politie.
Mark Baert Het aantal deelnemers ligt op 530, aldus een telling van de politie.
Armoedeorganisaties stappen mee in de betoging. Zij vrezen dat ze vergeten zullen worden in het klimaatdebat.
Mark Baert Armoedeorganisaties stappen mee in de betoging. Zij vrezen dat ze vergeten zullen worden in het klimaatdebat.

Eigenbrakel

Ook in Eigenbrakel hebben Youth for Climate en drie secundaire scholen vandaag een klimaatmars georganiseerd. De optocht vertrok omstreeks 14.15 uur - in de regen - op het Riva Bellaplein in de Waals-Brabantse stad. Bestemming was de site van de Leeuw van Waterloo. 

Op de mars werden zowat 2.000 deelnemers verwacht van het Kardinaal Merciercollege, het atheneum Riva Bella en het Institut Vallée Bailly.

De optocht werd aangevoerd door Adélaïde Charlier, de woordvoerster van Youth for Cliamte. Op spandoeken en met slogans werd de politiek tot actie opgeroepen. “Don’t break my (h)earth” of “Désolé maman, je fais comme la terre, je sèche” stond er onder meer te lezen.

De actie in Eigenbrakel is gekoppeld aan concrete acties in de deelnemende scholen. Werkgroepen buigen zich over de thematiek om de leerlingen te betrekken en vorderingen te maken op het vlak van het verminderen van afval, recyclage of het schrappen van sommige drankautomaten. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.