Klimaatrebellen willen zaterdag vergaderen in tuin van Koninklijk Paleis

Activisten van Extinction Rebellion dringen tuin van Koninklijk Paleis binnen
Facebook Extinction Rebellion Activisten van Extinction Rebellion dringen tuin van Koninklijk Paleis binnen
De radicale klimaatorganisatie Extinction Rebellion Belgium kondigde donderdag op een persconferentie aan dat ze op zaterdag 12 oktober om 14 uur de tuinen van het Koninklijk Paleis willen overnemen en er volksvergaderingen wil houden. Die boodschap gaven ze eerder ook al aan op 30 september, toen de activisten probeerden om het Koninklijk Paleis binnen te dringen. 

Vandaag deelde de groep op een persconferentie mee dat ze op zaterdag 12 oktober om 14.00 uur  van plan zijn om de tuin voor het Koninklijk Paleis van Brussel te bezetten. Daarbij nodigen de leden de koning uit om een klimatologische en ecologische noodtoestand in België uit te roepen, net als op maandag 30 september. Elke inwoner van België wordt door hen uitgenodigd om deel te nemen aan een programma van volksvergaderingen, waar ze zullen bespreken hoe België moet reageren op de klimaat- en ecologische crisis.

“We debatteren tot onze tien thema’s behandeld zijn en er wordt verwacht dat dit 24 uur kan duren”, vertelt Linde Polfliet van Extinction Rebellion. “Artikel 23 in de grondwet, waarin burgers recht hebben op gezonde omgeving, moet worden ingewilligd. Met de volksvergaderingen willen we tonen dat het mogelijk is om tot oplossingen te komen. We zien het als een experiment voor een politiek alternatief.” 

“Geen neutrale zone op dode planeet”

Aangezien de tuin zich binnen de zogenaamde “neutrale” zone bevindt, waar demonstraties verboden zijn, is deze actie een daad van opzettelijke burgerlijke ongehoorzaamheid die de koning rechtstreeks aanspreekt en daarmee de passiviteit van de Belgische politieke autoriteiten veroordeelt. Het is volgens hen ook een daad van burgerplicht, waarmee burgers zich ertoe verbinden de tekortkomingen van hun regeringen te verhelpen en het bestaan van een politiek alternatief aan te tonen. Een alternatief dat de crisis effectief kan aanpakken zonder de democratie en de mensenrechten te ondermijnen.

De kans is groot dat de politie massaal aanwezig zal zijn om de actievoerders de doorgang te verhinderen. “We hebben contact gehad met de politie en die heeft gezegd dat we niet welkom zijn. We gaan zo dicht mogelijk proberen raken, maar er zijn meerdere scenario’s”, vertelt Jean Sobczak van Extinction Rebellion.

We zullen ons niet gewelddadig opstellen,
maar we zullen wel vastberaden zijn

Activist van Extinction Rebellion

“We zullen ons niet gewelddadig opstellen, maar we zullen wel vastberaden zijn”, zegt een van de activisten. “We zullen de gevolgen van onze actie aanvaarden, maar we hebben geen andere keuze.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Victor OOMS

    Het hele zootje aanhouden en zware boetes, ook de ouders mee verantwoordelijk stellen Grove maatregelen treffen of dit blijft duren. Durf eens voorbeelden stellen.

  • David Lievens

    Als je ze hoort is het alsof ze er alles aan doen. In werkelijkheid doen ze niets. Aan de zijlijn wat schreeuwen en om de zoveel tijd is er een deel dat de boel kort en klein slaat. En dan noemen ze zichzelf de redders van het klimaat en in het verlengde 'van de wereld'. Vooral graag opvallen onder het motto, zo praten mensen erover en dat zou zogezegd veranderingen meebrengen. We zien hoe goed dat lukt é? In de grote landen zitten enkel mannen aan het stuur die het milieu om zeep willen helpen.

  • Frans Dedokker

    Deze organisatie moeten ze verbieden, zijn enkel op geweld uit!