Klimaatactivisten willen Koninklijk Paleis binnendringen, maar geraken niet verder dan de tuin

Activisten van Extinction Rebellion dringen tuin van Koninklijk Paleis binnen
Facebook Extrinction Rebellion Activisten van Extinction Rebellion dringen tuin van Koninklijk Paleis binnen
Maandagochtend hebben vijf betogers van de klimaatgroep ‘Extinction Rebellion’ een bezoek proberen te brengen aan het Koninklijk Paleis door over het hek te klimmen. Proberen, want het doel was om een brief te kunnen overhandigen aan de koning, maar het vijftal werd meteen naar buiten begeleid door de politie. Later werd het groepje administratief aangehouden en ontvingen ze een boete. 

De vijf wandelden het Paleizenplein op en klommen vervolgens over de hekken van het paleis. De activisten staken vlaggen omhoog waarop het logo van de groep geschilderd werd en haalden een brief boven waarin ze de koning verzochten de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Maar zo ver kwam het niet. Het groepje werd onmiddellijk door de aanwezige agenten gestopt en kreeg te horen dat dergelijke praktijken ongehoord zijn. Een van de activisten vroeg nog om een brief voor te lezen, maar ook dat weigerde de politie. Toch zette een van hen door en begon voor te lezen.

Bij het voorlezen haalde de activiste artikel 23 van de Belgische grondwet boven, waarin staat dat iedereen het recht heeft om een leven in harmonie te leiden met menselijke waardigheid. “We hebben allemaal recht op een leven in een gezond milieu. De politiek doet helemaal niets aan de problematiek. We hebben het recht om beschermd te worden.”

Aangehouden

Na het vertoon in de tuin van het paleis, werden de vijf administratief aangehouden, wat betekent dat de ze niet vervolgd zullen worden. Al snel werden ze vrijgelaten, maar toch zullen de activisten een boete moeten betalen. Hoeveel die precies bedraagt, is niet bekend. 

Royal Rebellion

In het filmpje dat de organisatie online zette, is te zien hoe de activiste een nationale actie genaamd ‘Royal Rebellion’ aankondigt. “We keren terug naar deze plek op 12 oktober. De bedoeling van die actie is om alle Belgen op te roepen en plaats te laten nemen in de tuin van het paleis voor een serieuze vergadering. Iedereen is welkom. We zullen ons niet gewelddadig opstellen, maar we zullen wel vastberaden zijn. We zullen de gevolgen van onze actie aanvaarden, maar we hebben geen andere keuze.”

Federaal parlement

Op 20 juni voerde de klimaatgroep al een protestactie in Brussel, samen met de organisatie ‘Grootouders voor het Klimaat’. Daarbij probeerden enkele activisten hun handen vast te lijmen aan de hekken van het Federaal Parlement. “De boodschap is dat we in het oog houden wat ze de volgende vijf jaar zullen doen voor het klimaat”, zei Christophe van ‘Extinction Rebellion’.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Ze moeten het hek van de Chinese ambassade overklimmen, en daar gaan protesteren. Want China, met 120 keer zoveel inwoners als België, vervuilt 2.500 keer zoveel als België. Maar dat doen ze niet, want China heeft een links regime.

 • Marc Statham

  Opakken en zware boete ,wat een idioten tegenwoordig zeg.

 • paul lemmens

  Opmaken en zwaar beboeten

 • Mario Roman

  Waw ze krijgen een uitbrander van de politie, nu zullen ze nogal bang zijn voor nog zoiets te doen. Ze moesten ze tenminste een paar dagen opgesloten hebben.

 • freddy cardoen

  Moeten die niet gaan werken of zijn dat beroepsdoppers .