Jong CD&V Brussel ijvert voor betaalbare woningen: “Eerst huis leasen, dan pas kopen”

Stephanie van der Beek van Jong CD&V staat vierdes op de lijst voor het Brussels Parlement
HLN Stephanie van der Beek van Jong CD&V staat vierdes op de lijst voor het Brussels Parlement
Stephanie Van Der Beek en Ibrahim Kebe van Jong CD&V - respectievelijk op de vierde en zevende plaats voor het Brussels Parlement - stellen hun campagne rond wonen in Brussel voor.

Hoewel 9 op de 10 Nederlandstalige Brusselaars de stad niet wil verlaten, blijkt het geen sinecure om een betaalbare woning in Brussel te vinden. Voor een woning telde je vorig jaar gemiddeld 452.721 euro neer. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen. Jong CD&V heeft een driepuntenplan klaar dat Nederlandstalige Brusselaars in de stad moet houden.

Leasing wonen

Een eerste idee is ‘leasing wonen’, waarbij een appartement of huis eerst gehuurd wordt om dan na een aantal jaar die woning te kunnen kopen met aftrek van de reeds betaalde huur. Om dit voor de verkoper aantrekkelijk te maken, wil Jong CD&V een wettelijk kader invoeren. Daarbij willen ze samen met de overheid een fiscaal model uitwerken, zodat het voor de koper én verkoper voordelig is. CityDev zou hier als publieke vastgoedspeler het voortouw moeten nemen.

Handy-Andy huren

De tweede oplossing is om woningen in een slechte staat aan een fors verlaagde kostprijs te verhuren. De huurders kunnen instemmen om zelf de renovatiewerken uit te voeren. “Op veel plaatsen gebeurt het al: een huurkorting in ruil voor werken die de huurder zelf uitvoert”, zegt Ibrahim Kebe. “Die informele praktijk willen we officialiseren.” Stephanie Van Der Beek, zelf ook notarieel juriste, zegt dat dit twee vliegen in één klap zouden zijn: “Hiermee pak je ook de leegstand in Brussel aan.”

Registratierechten spreiden

De belasting die bovenop de aankoop van een woning komt is heel duur. Hoewel die in Brussel onlangs verlaagd is, blijven de registratiekosten 12,5 procent. Die moet in één keer worden betaald. “De meesten hebben dat bedrag niet op hun rekening”, zegt Van Der Beek. “Daarom willen we die registratiekosten verspreiden in de tijd.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nand nuyts

  Uitstel van aankoop is dure koop.

 • DIRK RASSCHAERT

  En tegen dat je het wil kopen val je dood neer en gaat de hele investering in rook op voor de eventuele nabestaanden want iets dat jouw eigendom niet is, hoe ga je dat verzekeren? Je kan toch geen schuldsaldo nemen op het huis van je buren?

 • Katia Blancmont

  In plaats van de koppels en hun kinderen te blijven bepamperen zou men beter eens rekening houden met de meer dan 50% alleenstaanden en hun noden .

 • Jean Timmermans

  Een luchtbel, uitstel van betaling kost op lange termijn meer ...