Islamleraar krijgt beroepsverbod na ongewenste aanrakingen en geweld tegen leerlingen

De leraar mag tien jaar zijn beroep niet uitoefenen.
Baert Marc De leraar mag tien jaar zijn beroep niet uitoefenen.
Een gewezen leraar van het Koninklijk Atheneum Leonardo da Vinci in Anderlecht is veroordeeld tot 3 jaar cel met uitstel voor zedenfeiten en geweldpleging op leerlingen. 

Vorige maand werd 4 jaar cel gevorderd tegen de leraar. De rechter zag echter genoeg verzachtende omstandigheden om de straf te verminderen naar 3 jaar én met uitstel uit te spreken. Zo had de man nog een blanco strafblad en vonden de feiten reeds in 2013 en 2014 plaats. Wel sprak de rechtbank ook nog een beroepsverbod uit voor een periode van 10 jaar, zodat hij niet met in aanraking kan komen met kinderen. Een gewezen leerling van het Koninklijk Atheneum Leonardo da Vinci in Anderlecht, de Franstalige school waar de verdachte lesgaf, beschuldigde de leerkracht van ongewenste aanrakingen. De rechtbank achtte hem schuldig aan aanranding van de eerbaarheid van een scholier. Daarenboven stuurde de toenmalige islamleraar het slachtoffer ook nog een resem ongepaste berichten. 

Charlie Hebdo

De vijftiger werd ook schuldig bevonden aan feiten van opzettelijke slagen en verwondingen. Ten tijde van de IS-aanslag op Charlie Hebdo, op 7 januari 2015 in Parijs, kwam de man immers al op een kwalijke wijze in het nieuws. Een andere leerling getuigde toen dat hij door de leraar werd geslagen, omdat hij weigerde zich af te keren van een geschiedenisleraar die de aanslag op het Franse blad Charlie Hebdo had veroordeeld. In dezelfde periode zou hij nog bij een ander incident betrokken geweest zijn. Begin 2015 werd in het Anderlechtse atheneum namelijk een leerling door andere jongeren in elkaar geslagen, omdat hij geweigerd had een petitie te ondertekenen. De petitie was gericht tegen een geschiedenisleraar die zich had uitgesproken tegen de aanslagen op het satirische magazine. De islamleraar zou tot het opstellen van de petitie hebben aangezet. Hij werd daarna geschorst. 

Beroep

Ter zitting ontkende de man resoluut alle betichtingen. “Er klopt helemaal niets van. Niets van die berichten of ongepaste aanrakingen en niets van de beweerde slagen. Ik ben inderdaad streng maar ik ging nooit over de schreef. Ik had met mijn leerlingen steeds een professionele relatie die gebaseerd was op respect. Velen onder hen kwamen ook met mij praten over hun problemen. Waarom die leerlingen mij beschuldigen? Geen enkel idee. Ik heb er geen verklaring voor”, klonk het. De kans is dan ook groot dat hij beroep zal aantekenen tegen de veroordeling. Hiervoor heeft hij een maand de tijd. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.