Internationaal Observatorium voor Gevangenissen betreurt nieuw regime in Sint-Gillis

De gevangenis van Sint-Gillis.
Photo News De gevangenis van Sint-Gillis.
De Belgische afdeling van het Internationaal Observatorium voor Gevangenissen (OIP) is niet opgezet met  de strengere maatregelen van het gevangenisregime in Sint-Gillis. Door een gebrek aan personeel en de overbevolking, voerde de instelling maatregelen in. Volgens het OIP verergert de nieuwe regeling de bestaande situatie almaar meer. 

De vakbonden hebben eind september in samenspraak met de directie besloten om de dienstverlening van het aanwezige personeel aan te passen. Die aanpassing zou het tekort aan personeel en de overbevolking van gevangenen moeten compenseren.  Maar het OIP is niet gediend met de gevolgen. Zo zijn bezoeken van familieleden, uitstapjes naar de binnenplaats en de telefoon sinds enkele weken slechts om de twee dagen toegestaan. Bovendien is volgens het observatorium de toegang tot de gevangenis voor externe diensten sterk beperkt, waardoor de meeste mensen niet meer weten hoe ze de gevangenis moeten betreden. De gevangenen zouden ook geen psychologische en sociale opvolging meer krijgen. En ook hun opleiding en toegang tot alle andere activiteiten worden ontzegd. 

Het observatorium vindt dat de staat te passief reageert en beschouwt het als de enige verantwoordelijke voor de manier waarop gevangenen behandeld worden.  

860 gevangenen, 500 plaatsen

Volgens woordvoerster Kathleen Van De Vijver van de Federale Overheidsdienst Justitie, wordt er aan de problemen gewerkt.  “Sinds vorige week trachten we het regime in de gevangenis van Sint-Gillis progressief op te bouwen. Vanaf dinsdag 8 oktober zal er dagelijks mogelijkheid zijn tot wandeling, douche, en telefoon. Het bezoek zal drie dagen per week mogelijk zijn”, aldus Kathleen Van De Vijver. De maatregelen zouden nog tot 15 oktober in werking zijn.

In januari 2019 kreeg de Belgische staat, op vraag van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, zes maanden de tijd om een einde te maken aan de overbevolking in de gevangenis van Sint-Gillis. Toch telt de instelling vandaag nog meer dan 860 gevangenen, terwijl er maar 500 plaatsen beschikbaar zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.