Indianenchef Raoni steekt 650 klimaatspijbelaars een hart onder de riem

Indianenchef Raoni liep een kort eindje mee met de klimaatmars.
Mark Baert Indianenchef Raoni liep een kort eindje mee met de klimaatmars.
De 19de en meteen ook voorlaatste klimaatmars van Youth for Climate vond vandaag plaats in Brussel. Anuna De Wever benadrukt wel dat deze mars niet het einde betekent, maar net een begin. Klimaatspijbelaars werden deze keer gesteund door de charismatische indianenchef Raoni (89).

De klimaatmars, waar normaal gezien elke donderdag activisten verzamelen in Brussel, is deze week een dag verlaat voor de komst van indianenchef Raoni. De Braziliaanse milieuactivist is bezig aan een tour door Europa om de gevolgen aan te kaarten van de ontbossing van het Amazonewoud. Hij spreekt met de verschillende Europese leiders en na een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron, zakte hij af naar onze hoofdstad. Hij had gehoord over Youth for Climate en contacteerde de organisatie om op de 19de klimaatmars een toespraak te houden. In de namiddag heeft hij nog een gesprek met PS burgemeester, Philippe Close.

Raoni Metuktire groeide zelf op in het Amazonegebied en werd opperhoofd van het Kayapo-volk. Nadat ze ontdekt werden door de westerse wereld in de jaren ‘50, werd hij milieuactivist. De Braziliaanse milieuactivist vroeg de jongeren om steun in de strijd tegen de ontbossing van het Amazonewoud. “Ik ben hier om jullie steun te vragen om de vernietiging van het Amazonewoud en de dieren die erin leven tegen te gaan. Dat is het belangrijkste dat ik jullie vraag”, vertelt Raoni. “Als ze het woud blijven vernietigen, zal dat niet enkel weerslag hebben op ons, de inheemse volkeren, maar op de hele wereld”, verklaart Raoni.

Het einde van het begin

Anuna De Wever vindt het belangrijk om een voorbeeld te hebben op vlak van klimaatactivisten. “Raoni heeft heel zijn leven voor de klimaatverandering gevochten. Hij heeft ook heel veel machtige mensen ontmoet om hen te overtuigen. Ik hoop dat, als hij ons ziet, dat hij iets heeft van: Ok, ik kan het overgegeven aan de volgende generatie.”

Dat het de voorlaatste klimaatmars al is, kan ze moeilijk geloven. “Ik vind het heel jammer dat het de voorlaatste mars is, omdat ik ook keiveel plezier heb gehad. Het is een stuk revolutie dat even op pauze wordt gezet tot na de examens. Maar ik ben er zeker van dat we terugkomen. Het is zeker niet het einde van Youth for Climate, maar eerder het einde van een nieuw begin”. De klimaatactiviste had ook nooit gedacht dat het zo hard ging ontploffen.“Toen ik dat filmpje had geüpload, dacht ik dat het gewoon iets grappig ging zijn. Ineens is dat iets veel groter geworden en ik vind dat keigoed. Eindelijk is er een generatie die geëngageerd is en een beetje de regels breekt, dat is wat we nodig hebben.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.