In beroep 15 jaar gevraagd voor ‘Mama Leather’

Baert Marc
Het parket-generaal heeft voor het Brusselse hof van beroep 15 jaar cel gevorderd voor ‘Mama Leather’, het kopstuk van een beruchte prostitutiebende.  In eerste aanleg kreeg ze nog 14 jaar cel. 

De organisatie kenmerkte zich door haar meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees en hun familie. Aan het hoofd stond een Nigeriaanse pooister, Esohe U., bijgenaamd Mama Leather, die zelfs meisjes van 14 jaar oud verplichtte zich te prostitueren. Zij werd veroordeeld tot 14 jaar cel en kreeg een boete van 240.000 euro. Haar vier handlangers kregen 6, 7 en 8 jaar cel en vijf andere verdachten celstraffen van 2 tot 5 jaar. De rechtbank sprak ook de verbeurdverklaring uit van een aantal vitrines waar meisjes zich moesten prostitueren. Een primeur voor ons land. Vijf van de beklaagden tekenden beroep aan tegen hun straf. De eigenaars van die vitrines vroegen aan het hof van beroep om die verbeurdverklaring terug te draaien.Bedreigingen

Voodooceremonie

De meisjes werden geronseld in Nigeria, waar hen een mooie toekomst werd beloofd. Na een gruwelijke voodooceremonie werden ze doorheen de woestijn tot aan de Libische kust gebracht, om vervolgens de oversteek te maken naar Italië. Mama Leather stond in contact met ronselaars in Nigeria en met mensensmokkelaars in Libië. Haar handlangers gingen de meisjes ophalen in Italië en brachten ze naar België. In Brussel kregen de meisjes onderdak in een flat die gehuurd werd door de minnaar van Mama Leather. De meisjes moesten zich er prostitueren om een schuld van 35.000 euro af te betalen, geld dat Mama Leather zogezegd uitgegeven had om hen naar België te halen. Meisjes die weigerden, werden bedreigd en mishandeld en zagen hun familie in Nigeria het doelwit worden van handlangers ter plaatse. Het arrest valt op 3 april.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.