IN BEELD. Hulpdiensten rukken uit voor ‘aanslag’: “Oefening is erg leerrijk”

Verschillende diensten leren beter samenwerken.
Baert Marc Verschillende diensten leren beter samenwerken.
Een man valt een discotheek binnen en begint in het rond te schieten. De politie neutraliseert de schutter, terwijl de brandweer de slachtoffers evacueert. Dat was het scenario van de oefening die de Brusselse brandweer, politie en ambulanciers vrijdag op de nieuwe site van Brusafe in Evere hielden.

De oefening werd georganiseerd door Het Instituut voor Opleiding in de Dringende Medische Hulpverlening van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (IODMH). Daarbij trainen voor het eerst eenheden van de politie, de brandweer en de medische diensten samen. “Iedereen is specialist in zijn eigen veld”, zegt Ronny Swinnen van de IODMH. “Nu brengen we iedereen samen en bekijken we wat we van elkaar kunnen leren.”

Schietpartij

Tijdens de volledige oefening trainden de hulpdiensten op verschillende scenario’s. De schietpartij in de discotheek was er een van. “De aanslagen van 22 maart hebben bewezen dat we op zulke situaties voorbereid moeten zijn”, zegt Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (Défi). “Samenwerking is daarbij essentieel, vandaar deze oefening.”

De hele actie duurde twee dagen en vond plaats op de site van Brusafe, naast de Decathlon van Evere. Brusafe is de nieuwe Brusselse school voor veiligheidsberoepen. “Tot nu toe was het nog zeer moeilijk al deze mensen samen te brengen”, zegt Ronny Swinnen. “Aan deze site was al lang nood.”

Op de site komt in de komende jaren een nieuwbouw waar de school haar intrek kan nemen. Die moet tegen 2023 klaar zijn.

interdisciplinaire oefening hulpdiensten
Baert Marc interdisciplinaire oefening hulpdiensten
interdisciplinaire oefening hulpdiensten
Baert Marc interdisciplinaire oefening hulpdiensten
interdisciplinaire oefening hulpdiensten
Baert Marc interdisciplinaire oefening hulpdiensten
interdisciplinaire oefening hulpdiensten
Baert Marc interdisciplinaire oefening hulpdienstenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.