Ilot Sacré krijgt totale make-over

GEMENGDE REACTIES BIJ RESTAURANTHOUDERS TOERISTISCHE TREKPLEISTER

In de ooit zo drukke Beenhouwersstraat wachten de uitbaters nu ongeduldig op klanten.
Foto Baert Marc In de ooit zo drukke Beenhouwersstraat wachten de uitbaters nu ongeduldig op klanten.
Ilot Sacré zal de komende twee jaar een vernieuwingsoperatie ondergaan. De toeristische trekpleister met haar vele restaurants heeft een dubieuze reputatie en daar wil de stad nu komaf mee maken. Onder meer het slechte wegdek en de verlichting worden aangepakt. Bij de restauranthouders wordt er met gemengde gevoelens gereageerd.

De heraanleg van de verschillende straten in Ilot Sacré, de wijk met de toeristische restaurants dicht bij de Grote Markt, start volgende week maandag. De Beenhouwersstraat, de Korte Beenhouwersstraat, de Predikherenstraat, het Eenmansstraatje, de Huidenmarkt, de Getrouwheidsgang, de Ossekopgang en de Paternostergang zullen in twee fasen onder handen genomen worden. Eerst wordt de riolering aangepakt en het einde van die werken is voorzien voor september 2018. In maart 2018 kan de bovengrondse heraanleg van start gaan. Bij de heraanleg zullen de huidige klinkers in terracotta, daterend uit 1970, vervangen worden door Maasstenen uit porfier om de materialen af te stemmen op die van de omliggende straten. De nieuwe straten moeten ook de toegankelijkheid verbeteren voor personen met een beperkte mobiliteit door het weglaten van de voetpaden. Daarnaast wordt ook de verlichting aangepakt. Na het weghalen van de omstreden zonneluifels komt er nu een uniforme verlichting die de gevels extra in de verf zal zetten.


De werken zullen steeds van gevel tot gevel gebeuren, om ervoor te zorgen dat de plaatselijke horecazaken goed bereikbaar blijven. In maart 2019 zou alles klaar moeten zijn. Het is de bedoeling om Ilot Sacré zijn authentieke karakter en vroegere glorie terug te geven. De wijk is te lang overgelaten aan ronselarij en stedenbouwkundige overtredingen", aldus schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachène.

Verdeelde gevoelens

In de wijk zelf wordt er met gemengde gevoelens gereageerd. "Ik begrijp absoluut niet dat de werken bij de start van het toeristisch seizoen moeten gebeuren", klinkt het bij de zaakvoerder van Le Petit Bedon in de Korte Beenhouwersstraat. "Net als we onze terrassen mogen openen, gaat het hier een werf zijn. We gaan onze klanten mosselen met stof of een steak met zand mogen aanbieden. Door het weghalen van onze luifels en deze werkzaamheden maakt het stadsbestuur ons het leven zuur. Er zijn al veel zaken failliet gegaan, en er zullen er door deze werkzaamheden nog veel meer volgen."


Een ander geluid klinkt bij zaalwerknemer Sahnoun Mallou van La Petite Maison. "Deze wijk heeft de laatste 15 jaar veel problemen gekend. De vele negatieve commentaren op Tripadvisor liegen er ook niet om. De stad moest dus in actie schieten. De volgende twee jaar zal het voor iedere zaak moeilijk worden, maar op langere termijn denk ik dat deze werkzaamheden een nieuw elan aan de wijk kunnen geven."


De stad wil naast het opwaarderen van de wijk ook inzetten op een meer gemengd lokaal commercieel aanbod, met slagers en bakkerijen. Op middellange termijn moet het historisch centrum ook helemaal omgevormd worden tot een wooneiland. De Stad Brussel heeft met ilotsacre.brussels een website opgericht waar de informatie rond de werkzaamheden en de planning zal bijgehouden worden. Een ombudsman van Sibelga zal ook enkele dagen per week aanwezig zijn op de werf om een aanspreekpunt te vormen voor handelaars en bewoners.