Iconische 'Sam de zebra' in Brussel-Zuid mag blijven na petitie

Alamy
Sam, het plastic paard dat gekleed gaat als zebra, mag na meer dan 20 jaar dienst toch blijven. De Britse sandwichketen Pret A Manger kondigde eind maart aan Sam’s Cafe over te nemen. Dat er voor Sam het paard geen plek bleek, zorgde voor heel wat verontwaardiging. 

Het is één van de eerste dingen die opvallen als je van de Eurostar het Zuidstation binnenkomt. Een paard verkleed als zebra verwelkomt elke reiziger, en dat doet hij al meer dan twintig jaar. Het beeld hoort bij het gelijknamige Sam’s Café. Eind december liep het contract van de eigenaar af en komt het pand in handen van de Britse keten Pret A Manger. 

‘Een belediging’

De verontwaardiging bij de reizigers was groot toen de keten aankondigde dat er voor Sam geen plek meer was. Voor velen was hij een belangrijke ontmoetingsplaats, sommigen noemen hem zelfs een Brussels instituut. “Sam weghalen zou hetzelfde zijn als Paddington weghalen uit het Paddington Station omdat Le Pain Quotidien er een zaak opent en de beer niet in het imago past. Dat is een belediging”, zegt Alan Beattie, een Britse schrijver die in Brussel woont. 

De petitie die werd opgericht om Sam te behouden, kreeg meer dan duizend handtekeningen. Pret A Manger hield lang voet bij stuk, maar keert nu op zijn stappen terug. De Britten beloven dat Sam mag blijven op zijn aloude stek.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.