Hybride wagen vat vuur: brandweer moet voertuig onderdompelen in container vol water

De auto werd in deze container geplaatst (Archiefbeeld)
Audi Vorst De auto werd in deze container geplaatst (Archiefbeeld)
In de Voltastraat in Elsene heeft de Brusselse brandweer zondagnacht voor het eerst een brandende elektrische wagen moeten blussen. Daarvoor werd een originele techniek gebruikt. Nadat het eerste vuur geblust was, werd het voertuig in een container gezet en ondergedompeld in water.

Uitzonderlijk interventie voor de Brusselse brandweer zondagnacht. In de Voltastraat in Elsene stond een wagen in brand. Toen ze daar aankwamen, bleek het om een elektrische plug-in hybride te gaan. Het vuur zelf was snel onder controle, maar een elektrische wagen blussen is niet zo eenvoudig. “De cellen van de batterij blijven nog een lange tijd warmte afgeven”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer. “Zo’n voertuig kan dus op elk moment opnieuw in brand vliegen.”

Container met water

Daarom liet de brandweer de grote middelen aanrukken. “We hesen de wagen met een hefkraan in een lege container, die we vervolgens naar de Audi-fabriek in Vorst gebracht hebben. Daar hebben we hem gevuld met water”, zegt Derieuw. “De auto moest 24 uur onder water blijven staan, pas dan zou hij voldoende afgekoeld zijn.”

Het is de eerste keer dat de Brusselse brandweer moest uitrukken voor een brandend voertuig op batterijen. “Aangezien er meer en meer elektrische voertuigen zullen opduiken, zal dit niet de laatste keer zijn”, verwacht Derieuw. “We volgen een aantal onderzoeken in het buitenland die moeten uitvissen hoe we dit beter kunnen doen, bijvoorbeeld door toegang tot de batterijen in te bouwen om ze te blussen.”

De Audi was een model Q7.
EPA De Audi was een model Q7.

Het model van de wagen was een Audi Q7 plug-in hybride. Ironisch genoeg heeft de Brusselse brandweer al jaren een goede samenwerking met Audi Vorst voor hulp bij een aantal speciale gevallen. Zij lieten de speciale container overbrengen. “Als de brandweer speciale ondersteuning heeft, komen wij ter plaatse met onze eigen dienst”, zegt Andreas Craemer van Audi Vorst. “Wij hebben bijvoorbeeld een grote ventilator waarmee we rook uit gebouwen kunnen blazen.”

De oorzaak van de brand is niet meteen duidelijk. Vast staat wel dat het voertuig niet aangesloten was op een stopcontact toen het in brand vloog. Het parket heeft een expert aangesteld die de oorzaak van de brand zal onderzoeken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.