Humanitaire hub in Noordstation verhuist naar Haven van Brussel

Humanitaire hub in Noordstation
Marc Baert Humanitaire hub in Noordstation
Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis verhuizen binnenkort naar een leegstaand gebouw van de Haven van Brussel. Het huurcontract van de huidige locatie aan het Noordstation was in maart afgelopen.

Na drie maand in de Frontispicestraat en anderhalf jaar in het station Brussel-Noord verhuist de humanitaire hub op 11 juni naar een leegstaand gebouw van de Haven van Brussel, dichtbij Tour&Taxis. Eind maart liep de huur van het gebouw op de huidige locatie in het Noordstation ten einde en stelde de Haven van Brussel een leegstaand gebouw een jaar lang ter beschikking. Het gebouw is gelegen in de Havenlaan 100, op 15 minuten wandelen van het Noordstation. “De Haven wil zo haar bijdrage leveren aan het werk van de verenigingen die werkzaam zijn in de humanitaire hub, een plaats waar essentiële diensten geboden worden aan mensen in humanitaire nood”, zegt Mohammed Jabour, voorzitter van de Haven van Brussel.

Geen hulp van de overheid

De organisaties die deel uitmaken van de hub - Het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis - zullen er hun activiteiten integraal voortzetten om te antwoorden aan de noden van migranten die geen hulp krijgen van de Belgische regering. De hub is momenteel bezig het gebouw klaar te maken voor de activiteiten. Vanaf 11 juni zullen migranten en vluchtelingen er terecht kunnen voor medische zorg, geestelijke gezondheidszorg, klerendistributie, sociaal-juridische hulp en voor het herstellen van contact met familie.

“Zolang er geen centra voor onthaal -en oriëntatie opgericht zijn, blijven de noden van migranten schrijnend, aldus David Leclercq, coördinator van de humanitaire hub. “We blijven dus onze hulp verlenen en pleiten voor een waardige opvang, zodat deze mensen een geïnformeerde keuze kunnen maken over hun toekomst.”

Er zijn ongeveer tussen de 800 en 1000 migranten in transit in Brussel. Ze hebben geen toegang tot bestaande institutionele diensten, zoals gezondheidszorg, onderdak, enzovoort. De hub ontvangt 250 mensen per dag, waaronder 15 tot 20 procent vrouwen. Elke maand zijn er ongeveer 600 medische raadplegingen en 200 consultaties bij de psycholoog. De sociale dienst handelt maandelijks 180 aanvragen af en de dienst ter herstel van familiebanden verzorgt maandelijks 600 telefoongesprekken met landen van herkomst en tientallen onderhouden om contact met vermiste personen terug te vinden. De dienst minderjarigen ziet elke maand 30 jongeren en werkt daarvoor samen met SOS Jeunes. Twee keer per week bezoeken ongeveer 230 mensen de dienst klerendistributie.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.