Hulpplatform Helpper van start

Het deelplatform Helpper strijkt vanaf vandaag neer in alle 19 Brusselse deelgemeenten. Ouderen of zieken kunnen via het deelplatform een buur inschakelen om kleine klusjes uit te voeren.


In Antwerpen en Gent is het deelplatform met zo'n 1000 helppers en 475 helppies al een groot succes. "Op de digitale ontmoetingsplaats vinden buren elkaar terug om elkaar te helpen. Mensen die zorg nodig hebben, kunnen hun specifieke behoeften aangeven, terwijl hulpverleners hun diensten aanbieden", zegt oprichter François Gerard. "Het gaat niet om professionele zorgtaken, maar om klusjes zoals koken, een wandeling maken of naar de bank gaan. De helppers verdienen er ook maximum 7 euro per uur aan, dat is mooi meegenomen."


In Brussel is die nood aan hulp opvallend groot.


"Zeker de helft van de Brusselse inwoners kent wel iemand die hulpbehoevend is", zegt burgemeester Close. "Maar door de vergrijzing, grote werkdruk en alleenstaanden wordt hulp zoeken bij vrienden of familie steeds moeilijker. 65 procent kan niet terecht bij klassieke hulpinstanties en ongeveer de helft daarvan kan geen beroep doen op naasten. Maar een sterke familiale band met buren maakt een stad juist succesvol. Een platform als Helpper komt als geroepen om buren te stimuleren elkaar een handje toe te steken." (DCFS)