Huisvuilophaling plaatselijk verstoord

Hinder bij afvalophaling (Archiefbeeld)
Baert Marc Hinder bij afvalophaling (Archiefbeeld)
In enkele delen van Brussel is de huisvuilophaling donderdag verstoord door een stakingsactie. Afgelopen dinsdag was er ook al hinder bij de vuilnisophaling door de nationale stakingsactie van het ABVV.

In Brussel-Stad, Vorst, Elsene, Laken, Neder-Over-Heembeek, Sint-Gillis en Ukkel is de ophaling van de witte zakken gedeeltelijk verstoord. In de buurt van Elsene, Laken en Brussel-Louiza werden slechts de helft van de zakken opgehaald. Voor de ophaling van de gele zakken is er hinder in Vorst, Laken Neder-Over-Heembeek en Ukkel. Laken en Ukkel zijn daar het zwaarst getroffen door de gebrekkige ophaling.

De inwoners van wie de zakken niet opgehaald zijn, worden gevraagd om die niet op de stoep te laten staan, maar weer binnen te nemen en te wachten tot de volgende ophaalronde. Voor de witte zakken is dat op maandag 3 februari en voor de gele zakken op donderdag 6 februari.

Sociaal conflict

Het sociaal conflict bij Net Brussel sleept al lang aan. Het begon op 19 november toen de directie het systeem waarbij het aanwezige personeel werd vrijgesteld wanneer twee derde van de vrachtwagens van een zone waren teruggekeerd naar het depot, wilde aanpassen. De directie wilde dat optrekken naar 90 procent, om de veiligheid van de ophaling te verhogen.

Dat viel erg slecht bij het personeel, dat zich al beklaagde over een sterk toegenomen werkdruk. Als protest gebeurt de huisvuilophaling nu volgens het boekje, wat echter vaak resulteert in vertragingen. Niet alle afval kan op tijd worden opgehaald en dus moeten in de namiddag extra ophaalrondes georganiseerd worden.