Honderden manifestanten protesteren tegen Braziliaanse president

Photo News
Zo’n 500 mensen hebben maandagvoormiddag omstreeks 11 uur voor de Braziliaanse ambassade in Brussel gemanifesteerd tegen het beleid van president Jair Bolsonaro. Ze achten hem verantwoordelijk voor de grootschalige bosbranden in het Amazonewoud.

De bosbranden in Brazilië zijn sterk toegenomen sinds president Jair Bolsonaro aan de macht is. Tussen januari en augustus werden 72.843 brandhaarden geteld op satellietbeelden, tegenover 39.759 in heel 2018. 

De beweging Fridays For Future, opgericht door de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, deed vrijdag al een oproep om vandaag over de hele wereld te betogen voor de ambassades van Brazilië. De oproep werd snel overgenomen door andere bewegingen. In Brussel leidde milieuorganisatie Extinction Rebellion de actie aan de ambassade op de Louizalaan. Heel wat andere milieuorganisaties kwamen mee protesteren. 

“Stop burning the Amazon”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt veel kritiek omdat hij weinig doet voor de bescherming van het Amazonewoud. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor landbouw en andere activiteiten. En hoewel dat illegaal is, lijkt het bestraffen ervan geen prioriteit voor hem.

Er is de voorbije weken heel wat kritiek gekomen op het beleid van de regering-Bolsonaro. In Brussel kwamen zo’n 500 actievoerders samen. Onder hen Braziliaanse danseressen, muzikanten en manifestanten met protestborden met daarop boodschappen als “Stop burning the Amazon” (Stop met het Amazonewoud te laten verbranden”) en “Mettons le feu au capitalisme” (“Laten we het kapitalisme in brand steken”).

“Men wil de ontbossing versnellen en steeds meer belangrijke percelen in brand steken”, legt Greenpeace-woordvoerster Juliette Boulet uit. “Wij vragen vandaag aan de internationale beleidsmakers om aan de regering-Bolsonaro duidelijk te maken dat het gaat om de bescherming van de Brazilianen en de mensen die in het woud wonen, maar ook om de globale bescherming tegen de opwarming van de aarde”. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Franz Ferdinand

    Een paar tiental, hoe zwak weeral. Het moeten er miljoenen zijn, gvd !! Het toont aan wat ons de komende jaren te wachten staat, met de egoïstische hebzucht van de walgelijke mensheid. Die zak van Bolsonaro moet opgesloten en berecht worden ! En met hem alle paramilitairen en brandstichters. We moeten nu echt gaan reageren, zielige mensen