Honderd mensen houden protestpicknick op Sint-Katelijneplein

De actievoerders vormden het plein om tot picknickweide.
Lukas De actievoerders vormden het plein om tot picknickweide.
Meer dan honderd actievoerders hebben zondagnamiddag het Sint-Katelijneplein bezet. Ze hielden er een protestpicknick tegen het verdwijnen van de bankjes en de uitbreiding van de terrassen op het plein. "We pikken het niet dat een publieke ruimte plaats moet ruimen voor privéterrassen."

Midden juli werden op het Sint-Katelijneplein de nieuwe terrassen ingehuldigd door schepen van Handel Marion Lemesre (MR). Maar al vlug stuitten die terrassen op verzet van een groep vooral Nederlandstalige Brusselaars. De afgelopen weken organiseerde Free54 enkele acties op het plein en kwam het collectief af en toe in conflict met politie en restaurantuitbaters.

'Plein is van iedereen'

Gisteren hield Free54 een protestpicknick. Meer dan honderd jongeren en ouderen palmden de ruimte in. "Het plein moet toegankelijk blijven voor iedereen. Nu richt de stad het plein in voor wie geld heeft om op een van de terrassen te eten en drinken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook de agressieve manier waarop de stad ons heeft weggejaagd, staat ons niet aan", aldus actievoerder Pepijn Kennis. "Al tientallen jaren is dit een ontmoetingsplaats voor jongeren. Zelfs Jacques Brel zingt erover in zijn nummer Bruxelles. Volgens de stad moeten wij plaats ruimen en naar de autovrije Anspachlaan gaan. Maar binnen een jaar zullen we daar ook weggejaagd worden. Op den duur moeten we samenkomen in Dilbeek omdat het stadsbestuur enkel toeristen in het centrum wil."

Disneyland

Minister Bianca Debaets kwam even een kijkje nemen op het Sint-Katelijneplein. "Ik begrijp deze jongeren wel. Er moet een gezond evenwicht in de stad blijven, en met deze maatregelen begint het te veel op Disneyland te lijken."


In oktober staat er volgens Kennis een onderhoud met de stad op het programma. "Ik hoop dat er dan ook effectief naar ons geluisterd wordt, want tot nu toe kregen we enkel monologen te horen.


"Maar ook enkele tegenstanders kwamen gisteren langs. "Ik begrijp deze heisa helemaal niet", vertelt buurtbewoner Marc Boutsen. "Ik woon hier om de hoek en heb hier vroeger een restaurant uitgebaat. Dit was en is een gevaarlijk plein waar dikwijls schermutselingen gebeuren en waar daklozen komen drinken. Jongeren zie ik er amper. Ik zeg niet dat deze terrassen de oplossing zijn, maar vroeger werd het plein ook niet goed gebruikt."


"Niet waar", reageert het collectief. "Wij zorgen net voor een sociale mix en controle op dit plein. Als er problemen zijn, dan zijn wij er om die op te lossen." (AMG)