Het nieuwe Saincteletteplein is eindelijk in zicht

Bruggen worden verbreed en fietsers kunnen onder de brug oversteken
Agence Ter Bruggen worden verbreed en fietsers kunnen onder de brug oversteken
De plannen voor de heraanleg van het Saincteletteplein liggen op tafel. Minder plaats voor auto’s en meer pleinen voor voetgangers is de rode draad van het nieuwe ontwerp. De regering trekt 10 miljoen euro uit voor de werken. 

De Brusselse regering organiseerde twee jaar geleden een wedstrijd voor de heraanleg van het Saincteletteplein. De ontwerpers mochten een uitgestrekt gebied hertekenen, van Sainctelette tot aan het IJzerplein ter hoogte van de kinderboerderij aan het Maximiliaanpark.

De jury koos voor het project van de Franse landschapsarchitecten van Agence Ter, die samen met het Brusselse bureau Karbon en Arcadis het plein volledig heraanleggen. “De winnaars hebben een jaar om de plannen te verfijnen,” zegt Pascal Smet (sp.a).

Beeld van het toekomstige plein
Agence Ter Beeld van het toekomstige plein

Een plein voor Kanal

De brede en ongebruikte groene middenberm voor Kanal en het Kaaitheater verdwijnt. Het autoverkeer wordt geconcentreerd in het midden van de as, waar het op twee rijstroken in elke richting blijft en minder ruimte in beslag neemt. Hierdoor moet er meer plaats zijn voor pleinen die als als ontmoetingsplaatsen zullen dienen. Er werd ook nagedacht over de verbinding tussen Brussel-Stad en Molenbeek. De verbreding van de bruggen moet ervoor zorgen dat er meer plaats is voor voetgangers. Voor fietsers is er een oversteekplaats onder de brug voorzien.

De bouwvergunning wordt dit jaar ingediend en de werken starten normaal gezien in 2020. De regering trekt 10 miljoen euro uit voor de werken. Binnenkort wordt er ook een vergunning aangevraagd voor het Schumanplein en de Guldenvlieslaan/Waterloolaan.

Grondplan van het project
Agence Ter Grondplan van het projectReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.