Helft minder egels gezien tussen 2008 en 2018

Er zitten uitzonderlijk veel egels in opvangcentra: deze jonge egel zit er wat versuft bij
Baert Marc Er zitten uitzonderlijk veel egels in opvangcentra: deze jonge egel zit er wat versuft bij
Het aantal egels in Vlaanderen is tussen 2008 en 2018 bijna gehalveerd, zo zegt Natuurpunt. De organisatie trek aan de alarmbel en vraagt om dringend actie te ondernemen om de daling tegen te gaan. Ook Brusselaars met een stadstuintje kunnen meehelpen.

De achteruitgang van het egelbestand blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Universiteit Gent in samenwerking met Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) heeft gevoerd. Daarvoor werd onder meer gebruik gemaakt van de 6.079 meldingen die sinds 2008 zijn ingegeven in de databank waarnemingen.be.

“In Brussel zijn er zo’n 400 meldingen ingegeven”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt aan BRUZZ. “Het is niet zo dat we jaarlijks minder waarnemingen binnenkrijgen”, nuanceert Diemer Vercayie, wetenschappelijk medewerker van Natuurpunt. “Want op tien jaar tijd is het aantal mensen dat waarnemingen instuurt toegenomen. Daarom is er een correctie doorgevoerd op basis van de ‘zoekinspanningen’. En daaruit komt die sterk dalende trend naar voren.”

Geen precieze oorzaak

Over de precieze oorzaak van de achteruitgang bestaat nog geen duidelijkheid. “We zien wel al enkele factoren die een rol spelen. Zo merken we dat de egel een slachtoffer is van het verkeer en van het dichte wegennetwerk in België. Bovendien is het aantal insecten afgenomen, waardoor de overlevingskansen van de egel verminderen”, zegt Vercayie. Ook de droogte kan fataal zijn voor sommige egeltjes. “Maar het valt niet uit te sluiten dat er nog andere factoren zijn die een rol spelen. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig.”

Stadstuintjes openmaken

Natuurpunt benadrukt wel dat er nu al tot actie moet worden overgegaan. “Een actieplan of soort beschermingsplan met concrete maatregelen dringt zich op”, zo klinkt het. Zo wordt er onder meer gepleit voor “egelwegels”. “Als tuineigenaars openingen in tuinafsluitingen maken en tuinen op die manier opnieuw verbinden voor egels, dan kan heel wat aaneengesloten habitat gecreëerd worden en is de kans kleiner dat de dieren wegen moeten oversteken”, aldus Natuurpunt. Daarnaast kan je ook een schaaltje water en wat droge kattenbrokken in je tuin zetten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.