Hardrijders opgelet: politiezone gaat naar 25 miljoen snelheidscontroles

BELGA
Politiezone Brussel Noord heeft grootse ambities. “We willen naar 25 miljoen controles”, zegt Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi). In 2018 werden ‘slechts’ 10 miljoen auto’s gecontroleerd. Het project Prioritaire Assen moet dat streefdoel helpen bereiken.

Het aantal snelheidscontroles in de zone Brussel-Noord blijft stijgen. In 2017 controleerde de zone iets meer dan 5 miljoen auto’s, in 2018 verdubbelde dat aantal. Bij die controles in 2018 werden 24.068 voertuigen beboet. Het aantal ongevallen in de zone daalde met 2 procent. In september 2018 werden ook de radarploegen versterkt van twee ambtenaren naar tien.

‘Prioritaire Assen’

Hoe die 25 miljoen bereiken? Het project ‘Prioritaire Assen’, dat al sinds oktober 2018 loopt, moet het aantal snelheidscontroles gevoelig doen stijgen op zes belangrijke verkeersassen. In Schaarbeek gaat het om de Helmetsesteenweg, de Koninklijke Sinte-Mariastraat en de Van Ooststraat in de zone 30 en de Leuvensesteenweg in de zone 50. In Evere werd de Jules Bordetlaan (zone 50) gekozen en in Sint-Joost-ten-Node is de Koningsstraat (zone 50) de prioritaire as. Op deze verkeersassen wordt sinds oktober 2018 minstens één radarcontrole per week georganiseerd. 

De intensievere controles worden ook gekoppeld aan een communicatiecampagne via sociale media en gemeentelijke kranten. Door de zichtbaarheid van de controles te verhogen, moet ook het gevoel van de pakkans bij de bestuurders stijgen, om zo tot een gedragswijziging te komen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.