Handelaars hoopvol bij start solden

WINTERKOOPJES ENORM BELANGRIJK VOOR HOOFDSTAD NA MOEILIJK 2016

Amper twee dagen na de nieuwjaarbubbels starten vandaag al de winterkoopjes. Voor vele handelaars zijn die solden - door het moeilijk jaar 2016 - enorm belangrijk. "De vooruitzichten zijn alleszins veelbelovend", aldus Alain Berlinblau, voorzitter van de Brusselse handelaarsvereniging.

De meeste handelaars in de populaire Nieuwstraat waren gisteren nog druk in de weer om alles op tijd klaar te krijgen voor de eerste koopjesdag. "Het grootste werk is eigenlijk al tijdens de afgelopen weken gebeurd", aldus verkoopster Fatima van schoenenwinkel Ken in de Nieuwstraat. "Midden december starten de voorbereidingen al van de solden in januari. Vandaag moeten we alles nog op zijn plaats zetten en de prijzen aanduiden. Het zal dus nog een hectische dag worden, maar we zijn helemaal klaar voor de winterkoopjes. Na het moeilijke jaar 2016 is het voor ons enorm belangrijk dat er veel volk naar onze winkel komt tijdens de solden."

Alain Berlinblau, voorzitter van de handelaarsvereniging, verwacht dat de solden in Brussel veel volk op de been zullen brengen. "Ik ben optimistisch ingesteld, dus ik denk dat de solden goed zullen verlopen. De vorige winterkoopjes en de solden in juli waren immers ook een schot in de roos, ondanks de terreurdreiging en de invoering van de voetgangerszone." Ook de relatief zachte decembermaand en de koudere begindagen in januari stemt Berlinblau hoopvol. "De winkeliers zitten momenteel nog met een grote hoeveelheid winterkledij door de warme decembermaand. Die zou best zoveel mogelijk de deur uit moeten alvorens de nieuwe collectie aankomt. Het is enorm belangrijk dat dat ook gebeurt, anders heeft dat dramatische gevolgen voor de winkels."

Ook Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetailhandel, verwacht goede koopjes. Uit een bevraging bij 1.200 zelfstandige modedetaillisten blijkt dat verwachting voor de komende soldenperiode gelijkaardig is als aan die van vorig jaar.

Gratis parkeren

Vandaag, op de eerste dag van de solden, zullen de openbare parkeerplaatsen binnen de Brusselse Vijfhoek gratis zijn. Automobilisten zullen dus geen gebruik moeten maken van de parkeermeters, een initiatief van de stad Brussel om meer shoppers naar de hoofdstad te lokken. Ook op zaterdag 7 januari zullen de parkeerplaatsen helemaal gratis zijn.

Op zondag 8 januari zullen de winkels dan weer uitzonderlijk open zijn. Normaal gezien is dat altijd op de eerste zondag van de maand, maar omdat die deze keer op 1 januari viel, is overeengekomen om dat een weekje uit te stellen.

De winkels in de Nieuwstraat zijn klaar voor een van de drukste shoppingperiodes van het jaar.
Baert Marc De winkels in de Nieuwstraat zijn klaar voor een van de drukste shoppingperiodes van het jaar.
Gisteren, een dag voor de solden, was het al over de koppen lopen in de Brusselse winkelstraten.
Baert Marc Gisteren, een dag voor de solden, was het al over de koppen lopen in de Brusselse winkelstraten.