Hallepoorttunnel uurtje afgesloten voor brandoefening

Oefening in Hallepoort
brandweer Oefening in Hallepoort
Nachtelijke weggebruikers keken afgelopen nacht raar op. In de bekende Hallepoorttunnel leek een inferno uitgebroken te zijn. Gelukkig bleek het om een oefening van de Brusselse brandweer te gaan, die voor de gelegenheid de tunnel had afgesloten voor alle verkeer.

Er werden een twintigtal autowrakken opgesteld in de tunnel met aan boord zware oefenpoppen (ook klein model kind en baby) als slachtoffers. De brandweer was ter plaatse met 35 manschappen, 4 autopompen en 2 autoladders. De bedoeling was de bestaande procedures voor tunnelbrand, die eerder aangeleerd waren in het gespecialiseerde centrum te Zwitserland, in de praktijk om te zetten. Ook werden de nieuwe hydranten in de gerenoveerde tunnel getest. “Deze nieuwe hydranten leveren het dubbele volume van water dan vroeger en laten ook toe dat de brandweerlieden ter plaatse zelf de druk en het debiet kunnen bepalen”, aldus brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. 

Tien ‘slachtoffers’

De oefening werd afgetrapt om 23.36 uur door een telefoontje van de permanentie aan Mobiris aan de NC112 om brandende voertuigen te melden in de Hallepoorttunnel richting Zuid. Er was ook hevige rookontwikkeling. Tijdens de oefening werd er ook koude en warme rook verspreid in de tunnelkoker. Door de twee gescheiden tunnelkokers blijft een tunnel rookvrij. De plaats van het incident werd benaderd door twee hulpkolonnes langs beide zijden van de tunnel. Er werden, fictief, 10 slachtoffers overgebracht naar het ziekenhuis. Omstreeks 01.16 uur werd de oefening beëindigd.

De oefening zal nu geëvalueerd worden en, indien nodig, zullen de procedures aangepast worden. De radiocommunicatie ter plaatse en met de Dispatching zal eveneens onder de loep genomen worden. De politie was ter plaatse om enkele drones uit te testen. De brandweer kan trouwens beroep doen op de politieploeg met drones.

Oefening in Hallepoort
Brandweer Oefening in Hallepoort
Brandweeroefening Hallepoorttunnel.
Brandweer Brussel Brandweeroefening Hallepoorttunnel.
Brandweeroefening Hallepoorttunnel.
Brandweer Brussel Brandweeroefening Hallepoorttunnel.
Brandweeroefening Hallepoorttunnel.
Brandweer Brussel Brandweeroefening Hallepoorttunnel.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.