Hakenkruis en penis op helm: Brusselse brandweerman van Maghrebijnse afkomst slachtoffer van racisme: “Keer terug naar Molenbeek”

Beeld ter illustratie.
Baert Marc Beeld ter illustratie.
Een brandweerman in opleiding, van Maghrebijnse afkomst, heeft afgelopen vrijdag racistische beledigingen teruggevonden op zijn helm. Dat meldt de RTBF. Op zijn materiaal vond hij ook een tekening van een penis en een hakenkruis terug. Het slachtoffer en de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH) hebben een klacht ingediend bij de politie, nadat zijn kluisje afgelopen nacht werd opengebroken en er een plakje ham en een blikje bier in waren geplaatst.

“Aap”, “stront”, “keer terug naar Molenbeek”: het zijn slechts enkele racistische uitingen die op de helm van de brandweerman werden geschreven. In een interne nota na het eerste incident zei de directie "dat ze deze ontoelaatbare en strafbare actie ten strengste veroordeelt". Ze voegt er aan toe dat deze het onderwerp zal zijn van een tuchtprocedure.

“Het is een zeer moeilijke situatie om in te leven”, reageert het slachtoffer. “Ze veroorzaakt veel stress. Racisme bestaat bij de Brusselse brandweer zoals ze elders bestaat. Maar deze daden vertegenwoordigen noch de dienst noch mijn collega’s. Ik heb gebruik kunnen maken van het advies van onze juridische dienst en een klacht ingediend bij de politie. Nu wil ik graag mijn opleiding afmaken en in de compagnie treden. De situatie raakt me diep, maar het werk blijft me motiveren. Toen ik bij de brandweer kwam, wilde ik aansluiten bij een grote familie. Dat is duidelijk niet zo eenvoudig, maar ik geef het niet zomaar op. Dit is belangrijk voor mij en het is belangrijk om de mentaliteit van de mensen te veranderen.”

Volgens de brandweer wil de betrokken rekruut verder geen rechtstreeks contact met de pers hebben. Die wordt dan ook gevraagd hem niet langer te proberen contacteren via zijn privénummer.

De situatie raakt me diep, maar het werk blijft me motiveren. Toen ik bij de brandweer kwam, wilde ik aansluiten bij een grote familie. Dat is duidelijk niet zo eenvoudig, maar ik geef het niet zomaar op

Slachtoffer

DBDMH-woordvoerder Walter Derieuw bevestigde de feiten. "Momenteel lopen er twee onderzoeken naar het incident, zowel een intern disciplinair onderzoek als een gerechtelijk onderzoek door de politie. We hebben de politie ingeschakeld om de feiten vast te stellen en ons te helpen bij het identificeren van de perso(o)n(en) die verantwoordelijk zijn voor deze handelingen. Die zijn immers bij wet strafbaar. De Brusselse brandweer heeft daarom een klacht ingediend tegen X. Bovendien zal, ongeacht wat de gerechtelijke autoriteit onderneemt, een procedure voor onmiddellijke verwijdering van de schuldige(n) worden ondernomen", zegt hij. "Deze handelingen zijn in strijd met onze waarden.”

Opengesteld voor diversiteit

Kolonel Pierre Menu, adjunct-directeur-generaal, betreurt het hele incident. “Veel van onze medewerkers zijn van Noord-Afrikaanse afkomst, vooral onder de jongsten. De laatste jaren heeft ons korps zich echt opengesteld voor de diversiteit van de Brusselse bevolking. We zijn allemaal geschokt door de feiten, het is onbegrijpelijk omdat het zo in strijd is met onze waarden. De geviseerde persoon wordt momenteel opgevolgd door onze interne preventiedienst. Het onderzoek loopt nog en deze handelingen zullen niet ongestraft blijven. ”

Brussels staatssecretaris belast met DBDMH, Pascal Smet (one.brussels), vertelde aan de zender dat hij "om een grondig onderzoek heeft gevraagd". "We zullen wachten op een rapport en, indien nodig zullen verdere stappen worden genomen." 

Volgens Derieuw is het de eerste keer dat de brandweer zo’n klacht krijgt. “Er wordt al wel eens gegrapt met elkaar, maar zo ernstig hebben we het nog niet meegemaakt.”
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Ladeuze

  Slachtoffer blijft anoniem? Waarom stapt het zogenaamde slachtoffer niet naar zijn korpscommandant IPV er de hele persmeute bij te halen? Hier hangt een vreemd luchtje aan.

 • Josepha Van Vlaanderen

  Iemand die wil werken en zich tracht aan te passen. Een echte schande om zo iemand te kleineren. Walgelijke racisten, bah!!

 • Kathleen Vansteenlandt

  Rotte appelen. In elke groep, gelijk waar, zit er wel ene. Die moet eruit want bij de brandweer hangt je veiligheid en je leven van je collega brandweerman af in sommige situatie's. Je moet blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. 100 procent. Die simpele racistische mutten moet er meteen uit.

 • Verstappen Martine

  Rotte appel zo vlug mogelijk verwijderen. Is een smet op hun blazoen.

 • an kobe

  Hopelijk wordt de dader zwaar gestraft. Vreemd dat iemand met zo weinig hersencellen wel levens moet gaan redden. En niets dan respect voor de serene reactie van het slachtoffer!