Exclusief voor abonnees

Guy Vanhengel (Open Vld): “Wie geen drie talen kent, is een vogel voor de kat”

minister Guy Vanhengel
Baert Marc minister Guy Vanhengel
Politiek is zeer vluchtig, maar Guy Vanhengel (60) mag zich bij de oudgedienden rekenen. Sinds 2000 zit hij in de Brusselse regering, op enkele korte uitstapjes naar de federale en de Vlaamse regering na. Na bijna 20 jaar is hij duidelijk over zijn toekomst: “Dit wordt mijn laatste keer als minister, het is tijd om de stok door te geven aan de jeugd.”

Zelf hoopt Vanhengel dat hij een naadloze overgang kan opzetten met zijn opvolger. “Een ingewikkeld beest als Brussel doorgrond je niet op een-twee-drie. Het zou zonde zijn om al mijn ervaring verloren te laten gaan.”

Die opvolger, is dat voor u Sven Gatz?

“Het is geen geheim dat Sven en ik op dezelfde golflengte zitten, maar we moeten wel eerst een mandaat krijgen. Hij is net als ik een geboren en getogen Brusselaar en hij heeft genoeg brandstof in de tank om tien jaar het beste van zichzelf te geven. Het zou ideaal zijn als hij de volgende keer naar de kiezer kan trekken met een gevuld palmares.”

Die opvolger zal zich dan onder meer over de scholen in Brussel moeten buigen.

“We hebben de afgelopen jaren duizenden plaatsen gecreëerd in het Nederlandstalig onderwijs. Nu moeten we vooral inzetten op meertaligheid. Ik zie niet in waarom naast de Franse en de Vlaamse gemeenschap er geen derde speler onderwijs zou mogen aanbieden in Brussel. Meertalig onderwijs dan, naar het voorbeeld van de internationale scholen. We zijn dat nu aan het bestuderen.”

In Vlaanderen maakt men zich ernstige zorgen over het niveau van het onderwijs. Geldt dat in Brussel niet dubbel zo hard?

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.