Groen kiest voor Open Vld en one.brussels als coalitiepartners

Groen Brussel: Elke Van den Brandt en Tinne Van der Straeten.
Baert Marc Groen Brussel: Elke Van den Brandt en Tinne Van der Straeten.
Op Federaal en Vlaams niveau is het ander koek, maar voor het Brussels Parlement is aan Nederlandstalige kant al een coalitie gevormd. Groen, Open Vld en one.brussels gaan de komende weken gesprekken starten voor een Brussels regeerakkoord. “Het wordt een stadscoalitie met partners die op dezelfde manier naar de stad kijken”, aldus lijsttrekker Elke Van den Brandt.

Groen was afgelopen weekend de grootste winnaar aan Nederlandstalige kant. Ze stegen van drie naar vier zetels. De tweede grootste partij is N-VA, ze behouden hun drie zetels, maar kregen aanzienlijk meer stemmen dan in 2014. Daarna kwam sp.a op de derde plaats. De partij die onder one.brussels opkwam verloor heel wat stemmen, maar behoudt ook drie zetels. Open Vld, heeft de meeste kiezers verloren en zakt van vijf naar drie zetels. Vlaams Belang, CD&V en burgerplatform Agora hebben elk één zetel. Groen heeft dus met coalitiepartners sp.a-one.brussels en Open Vld een meerderheid van 10 op 17 zetels in de Nederlandstalige taalgroep.

N-VA is uitgesloten

Groen koos voor partners die eenzelfde visie voor Brussel voor ogen hadden. Die keuze was evident aangezien dat de verkiezingen amper vijf dagen geleden waren. N-VA was als tweede grootste partij een reële kanshebber, maar de programmapunten zijn te groot. “Wij houden van Brussel. Met overtuiging en passie. Van haar vele kleuren en hoeken, van haar potentieel, haar verscheidenheid, haar uitdagingen. Brussel kan nog zoveel meer zijn. Groen, Open Vld en one.brussels, slaan de handen in elkaar om te bouwen aan een gezonde, ambitieuze en inclusieve stad”, luidt het in de mededeling van Groen. “Deze stadscoalitie wil een sterke Nederlandstalige partner zijn die bruggen bouwt, over de taalgrens heen. Een betrouwbare, eerlijke politiek en een slagkrachtig bestuur op maat van de Brusselaar.”

Aan de kant van N-VA reageert lijsttrekker Cieltje Van Achter dat het een gemiste kans is om Brussel te veranderen. “Het is jammer dat Groen het signaal van de kiezer negeert en kiest voor de partijen die al sinds het ontstaan van dit gewest aan de knoppen zitten. Ik zei het al voor de verkiezingen en ik herhaal het opnieuw: de verandering die Brussel nodig heeft zal niet komen van deze machtspartijen.”

Veilige en gezonde stad waar niemand uit de boot valt

Voor de drie partijen moet Brussel een stad zijn waar iedereen zich veilig en snel kan verplaatsen, die de gezondheid van haar burgers centraal stelt en die propere lucht inademt. “We zorgen dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en kan zijn wie hij of zij wil zijn. Brussel moet een eerlijke stad zijn waar niemand uit de boot valt”. De drie partijen zetten ook in ondernemerschap, meertaligheid, en diversiteit. “We werken over taal- en andere grenzen heen, samen met de Brusselaars, voor de Brusselaars. Brussel, een stad die kansen geeft, die onderneemt.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Delcor Hubert

    Zo, de eerste tekenen van de visie en de echte objectieven van Groen zijn er al. Liever samenwerken met een partij die zeer sterk aanleunt bij de islam, one.brussels (ga maar kijken naar de website en de namen op hun lijst) dan met Vlaamse partijen. De ware aard komt boven. Maar waarschijnlijk wordt mijn reactie wel gecensureerd zoals meermaals gebeurt.