Gewest lanceert app om bewoners inspraak te geven over hun buurt

Brusselse Noordwijk
Baert Marc Brusselse Noordwijk
De nieuwe app ‘Brussels by us’ moet de bewoners toelaten om hun mening te delen over nieuwe projecten in hun buurt. De app is sinds gisteren beschikbaar op de ITunes store en op Google Play. Het project start eerst in de Noordwijk.

Met het project wil Staatssecretaris voor Digitalisering, Bianca Debaets,  samen met VUB onderzoeksgroep IMEC een platform creëren waarop bewoners hun mening kunnen delen over lopende en toekomstige projecten in hun buurt. 

Beacons

Doorheen de wijk zijn op strategische plaatsen ‘beacons’ of Bluetooth-zenders geplaatst. Gebruikers van de app die langs zo een zender lopen kunnen hun mening delen aan de hand van specifieke vragen over een project of probleem op die plaats. De beacons sturen enkel een signaal uit en slaan niets op, voor de privacy van de gebruikers.

Screenshot app 'Brussels by us'
'Brussels by us' Screenshot app 'Brussels by us'

Noordwijk

Het project gaat van start in de Noordwijk in Brussel. Daar is een zone afgebakend, van de Brabant-wijk tot de Helihavenlaan en van Gaucheret/Masui tot aan de kleine ring, waarbinnen het project actief is. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun mening geven over nieuwe handelszaken in het Noordstation. In samenwerking met NMBS, gaat ‘Brussels by us’ op zoek naar een aantrekkelijke invulling voor deze lege panden. De bevraging in de Noordwijk loopt tot het begin van de zomervakantie. Nadien worden de resultaten geanalyseerd. Op basis van de antwoorden, wordt bekeken welke van de meest populaire meningen gerealiseerd kunnen worden.

Verspreiden

Na de Noordwijk verspreid ‘Brussels by us’ ook naar de voetgangerszone in het centrum en in de omgeving van de de VUB in Etterbeek. Dat project start vanaf september. “Brussels By Us wil de ideeën van Brusselaars voor hun buurt naar boven doen komen. Ik ben er zeker van dat iedereen concrete en innovatieve voorstellen heeft om het leven in zijn of haar buurt beter te maken”, zegt staatssecretaris Debaets.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.