Gevangenis in Haren kost staat 1 miljard

Baert Marc
Het publiek-private partnerschap voor de bouw van de megagevangenis in Haren zal de staat gedurende 25 jaren 40,2 miljoen euro per jaar kosten. Dat zegt topman Laurent Vrijdaghs van de Regie der Gebouwen in de krant Le Soir.

Van die 40,2 miljoen euro zal de Regie der Gebouwen er 33,2 miljoen voor haar rekening nemen. De FOD Justitie zal de overige zeven miljoen euro inbrengen.

Deze zomer ondertekende de overheid een contract met het consortium Cafasso over de toekomstige gevangenis. Het consortium staat in voor het uittekenen van de plannen, de bouw, de financiering van de werkzaamheden en het onderhoud van het complex, legt Vrijdaghs uit.

Protest

Heel wat Harense buurtbewoners voeren protest tegen de gevangenis. De bouw beschadigt volgens hen belangrijke fauna en flora en kost te veel geld. Bovendien vinden ze de megagevangenis een gedateerd concept en ijveren ze voor meer persoonlijke begeleiding van gedetineerden.

De bouwwerkzaamheden starten in april volgend jaar. De megagevangenis, die plaats zal bieden aan 1.190 gedetineerden, moet tegen de lente van 2022 operationeel zijn.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston FOUBERT

  Er staan kazernes te verkrotten en waar de miliciens met tien per kamer sliepen, één douchekamer per verdiep voor 40- 50 man, en dat was voor brave jongens. Criminelen hebben het veel beter dan onze bejaarden. Vraag aan Trump hoe de muur aan de grens met Mexico gemaakt is en zet daar elektriciteit op, zo kunnen ze 'de muur' niet doen zoals de miliciens het deden, en zo hebben de kazernes nog hun nut.

 • Jean-Paul Hoornaert

  laat alle buitelanders hun straf in hun eigenland uitzitten dan heb je geen nieuwe gevangenis nodig en minder lux

 • jackie hollevoet

  veel bejaarden kunnen de prijs van een rusthuis niet betalen met hun pensioentje,en leven in armoe terwijl gedetineerden in alle luxe leven, echt een schande wat er hier allemaal gebeurd in Belgie,dat ze eerst eens beginnen met al de vreemdelingen terug sturen naar hun land van oorsprong dan komt er heel veel plaats vrij

 • Lawrence Van Damme

  Los van de omwonenden kan niemand hier toch tegen zijn? Iedereen wil correcte en langere gevangenisstraffen, de wet Lejeune afgeschaft, etc. Dus dan moeten er uiteraard meer plaatsen in gevangenissen gecreëerd worden. En dat dat veel geld kost is logisch. De beveiligingssystemen en nodige uitrusting om te voorkomen dat men kan ontsnappen kosten nu eenmaal veel geld.

 • Harry Vankrinkelen

  Na het uitmesten van het voetbal milieu is dit probleempje aan de orde !!! Wie heeft hier zijn zakken mee gevuld ?