Gemeente Anderlecht buigt zich over kwaliteit van hun vijvers

Zuurstoftekort in vijver
Baert Marc Zuurstoftekort in vijver
Door de hittegolf zou het waterpeil van een aantal vijvers zeer laag staan. Bovendien zorgt dat voor het ontstaan van bacteriën die fataal zijn voor de visjes en eendjes. In Anderlecht bekommerden zich een aantal bewoners over de staat van hun vijvers, waar veel kadavers van vogels en eenden getroffen werden. Daardoor organiseerde de gemeente maandag een bezoek met Leefmilieu Brussel en werken ze samen om een structurele oplossing te vinden.

Door de weersomstandigheden hebben vorige weken veel Brusselse vijvers het laten afweten. Na de onrust van sommige bezoekers over de 21 dode vissen en enkele eenden die aangetroffen werden in Anderlecht heeft de gemeente maandag een bezoek georganiseerd in aanwezigheid van waarnemend burgemeester Alain Kestemont, de schepen bevoegd voor het onderhoud van de openbare ruimten Allan Neuzy en een aantal ambtenaren van de gemeente en Leefmilieu Brussel.

Pompen

De combinatie van de hittegolf en het feit dat er weinig vers water in de vijver terechtkwam, zorgde ervoor dat het water minder zuurstof bevat. Zo meldt de gemeente van Anderlecht via een persbericht. Daardoor ontwikkelen zich toxische bacteriën die voor dieren soms dodelijk kunnen zijn, zoals botulisme of de cyanobacterie. Omdat elke vissoort in water leeft met een bepaalde temperatuur, kan een plotse stijging of daling van deze temperatuur fataal zijn.

De gemeente belooft er verder alles aan te doen om de vijvers zo goed mogelijk van zuurstof te voorzien. Zo werken op dit moment 5 pompen continu in het Vijverpark. Daarnaast is Anderlecht in nauw overleg met de technische diensten van de gemeente en met Leefmilieu Brussel om te zien of er structurele maatregelen genomen kunnen worden om het waterpeil zo goed mogelijk te behouden in de vijvers waar de dode dieren werden aangetroffen. De vissen die zich nog in de getroffen vijvers bevinden, worden in de loop van de weer door Leefmilieu Brussel uitgehaald.

Renovatiewerken

In het kader van de renovatiewerken aan het Astridpark, was het waterpeil verlaagd om de modder te kunnen schoonmaken. De visjes werden daar naar een andere vijver van Leefmilieu Brussel gebracht. De vijver van het Astridpark werd vervolgens leeggemaakt, zodat het slib de kans krijgt om te drogen en in september kan worden verwijderd. Vorige week werden de eenden en schildpadden naar een andere vijver gebracht met de hulp van de gemeentelijke dierenartsen en het Koninklijk Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels.

Omdat botulisme of de cyanobacterie zich enkel via voedsel verspreiden dat besmet is met deze toxines, herinnert de gemeente Anderlecht eraan dat wandelaars gevraagd wordt om geen zaden, brood of andere voedselresten in de vijvers of op de oevers te gooien. Om de verspreiding van deze ziektes zo veel mogelijk tegen te gaan, zien de gemeentelijke en gewestelijke diensten erop toe dat kadavers en dieren die tekenen van verzwakking vertonen, dagelijks worden verwijderd.

Wie een dood dier of een dier met ernstige tekenen van verzwakking opmerkt, wordt dan ook aangeraden om de gemeentedienst Hygiëne van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 15u te contacteren via 02 522 65 41.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jean-Pierre Van Lier

    De gemeente laat alles verwaarlozen, straten, parken, vijvers... Waar is die groene gemeente van 1964 gebleven?