Gele hesjes en klimaatbetogers voeren actie tegen politiegeweld op het Brusselse Albertinaplein

Betoging tegen politiegeweld
Baert Marc Betoging tegen politiegeweld
Een tweehonderdtal betogers van verschillende organisaties heeft zich vanavond tijdens de actie “United Against Police Violence” verzameld op het Albertinaplein in Brussel om het aanhoudende politiegeweld in België aan te klagen. Na de uit de hand gelopen actie van Extinction Rebellion op het Brusselse Koningsplein op 12 oktober lopen de discussies opnieuw hoog op.

Gele hesjes, Students for Climate, Workers for Climate en sympathisanten van de LGBTQI+-gemeenschap en de migrantenbeweging kwamen allemaal samen op het Albertinaplein. De strijdkreet “Tous ensemble” weerklonk, samen met “Semira, Mawda en Mehdi. We vergeten jullie niet”. De manifestanten haalden zo verschillende voorbeelden aan waarbij slachtoffers vielen bij politiegeweld, verwijzend naar onder meer Semira Adamu, een asielzoekster die in 1998 omkwam tijdens haar gedwongen repatriëring, of de driejarige peuter Mawda, die in 2018 werd doodgeschoten tijdens een politieachtervolging.


Vanuit de verschillende organisaties en bewegingen die er aanwezig waren, volgden getuigenissen van buitensporig politiegeweld tegen betogingen die vreedzaam verliepen. Sinds het hardhandige politieoptreden tegen Extinction Rebellion op 12 oktober wordt de rol van de politie in vraag gesteld. De betogers eisen dat de politiehandhaving moet zorgen voor zo weinig mogelijk escalatie, zodat ieder individu wordt beschermd in plaats van aangevallen.

Betoging tegen politiegeweld
Baert Marc Betoging tegen politiegeweld

“Dit kan niet”

“Het is niet de bedoeling om rel te schoppen, maar symbolisch actie te voeren. En het gaat niet enkel om het politiegeweld dat werd gebruikt bij de betoging van Extinction Rebellion, maar ook tegen migranten. We willen dat de burgemeester iets onderneemt tegen het politiegeweld”, aldus een manifestant die Extinction Rebellion steunt.

“We willen wel duidelijk maken dat we niet tegen de politie zijn, wel tegen het geweld dat gebruikt wordt. Het is belangrijk om een signaal te geven. De taken van de politie hebben niets te maken met mensen niet naar de wc laten gaan (in eerdere berichten getuigden opgepakte betogers dat ze niet naar het toilet mochten, red.). In onze buurlanden krijgen de mensen ten minste nog de tijd om te vertrekken, hier krijgen ze meteen pepperspray in de ogen. We begrijpen ook dat de politie veel te verwerken krijgt, maar dit kan niet”, klinkt het ook.

Betoging tegen politiegeweld
Baert Marc Betoging tegen politiegeweld

Aan de manifestatie ging ook een interpellatie vooraf op de Brusselse gemeenteraad, waar Brussels burgemeester Philippe Close werd ondervraagd over het politieoptreden. De Brusselse burgervader kreeg er ook een petitie overhandigd tegen politiegeweld die in de afgelopen dagen meer dan 4.000 handtekeningen ophaalde. 

Arrestaties

Na de betoging, zakten nog enkele manifestanten af naar een nabijgelegen café om er te praten met elkaar. Onderweg werden nog drie onder hen aangehouden. 

Betoging tegen politiegeweld: enkele betogers die onderweg waren naar de Grote Markt werden opgepakt
Baert Marc Betoging tegen politiegeweld: enkele betogers die onderweg waren naar de Grote Markt werden opgepakt14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Serge de doncker

  Nu nog de politie staken omdat mensen NIET willen luisteren en tegen de wetten willen ingaan, alles komt goed

 • Walter Wouters

  Vele allochtonen en leefloners die tijd hebben om de boel op stelten te zetten, toekomst van België wordt chaos....

 • Kim De Zutter

  En weer moet de politie geweldadig optreden. Waarom? Omdat sommigen na de actie gebruik maken van hun burgerrechten om zich vrij in de openbare ruimte te begeven.

 • rolle DeMuyl

  dat die betogers eerst eens zelf leren van de regels te volgen

 • Pieter Martens

  En als jullie je netjes gedragen hoeft er niet hard ingegrepen worden.