Gefilmd geweld tegen agenten: arrestant blijft in cel

Op het filmpje is te zien hoe omstaanders de agenten belagen. De man die gearresteerd werd blijft nog minstens een maand in de cel.
facebook Op het filmpje is te zien hoe omstaanders de agenten belagen. De man die gearresteerd werd blijft nog minstens een maand in de cel.
De man die vorige week woensdag in Anderlecht werd opgepakt en van wie de politievakbond VSOA een video online plaatste, blijft in de cel. De raadkamer bevestigde zijn aanhouding. Op het filmpje was te zien hoe verschillende omstanders de politie probeerden te beletten de man te arresteren.

De arrestatie gebeurde woensdag in de wijk Kuregem op de Bergensesteenweg. In eerste instantie kwamen twee stadswachten tussen vanwege een ruzie. Zij riepen de politie erbij nadat een van de ruziënde mannen zijn tegenstander in de bil stak met een mes. De handelaars in de wijk hadden eerder bij politie en gemeentediensten aangeklaagd dat er steeds meer gestolen werd uit hun etalages en van uitgestalde goederen. PS-burgemeester Fabrice Cumps gaf daarom de instructie aan de politie om over te gaan tot strengere controles en identificaties van deze dieven. Toen die wou overgaan tot de arrestatie van de verdachte dief, kwamen de omstaanders echter in opstand. Op de beelden is te zien hoe de agenten tijdens hun werk geschopt en geslagen worden. Een agent van de politiezone Brussel-Zuid liep een gebroken neus op.

Geen onbekende

De verdachte kon uiteindelijk worden opgepakt toen de politiepatrouille versterking kreeg. Na de interventie diende de politie klacht in voor het geweld dat tegen de politiemensen werd gebruikt en opende het Brusselse parket een onderzoek. Intussen is dat onderzoek in handen van de onderzoeksrechter. De man is geen onbekende voor het gerecht. De Algerijn staat gekend voor verschillende feiten van illegaal verblijf, drugs, wapenbezit, vernielingen en diefstal met geweld. 

Eind vorige week kon de politie ook één van de mannen oppakken die in het filmpje te zien zijn terwijl ze de arrestatie proberen te verhinderen. Het ging om een man die al gekend stond bij politie en gerecht. Hij werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor weerspannigheid in bende en verschijnt woensdag voor de raadkamer.