Gauwdieven teisteren Noordstation

Politie start actieplan om plaag te bestrijden

Politie in burger slaat een man in de boeien aan station Brussel-Noord.
Baert Marc Politie in burger slaat een man in de boeien aan station Brussel-Noord.
De politie van Brussel-Noord heeft een actieplan op poten gezet om diefstallen in en rond het Noordstation te bestrijden. Het actieplan is broodnodig, want het aantal geregistreerde diefstallen in 2018 is gestegen met 82 procent, diefstal met geweld met 32 procent.

De voorbije maanden kende de wijk een sterke toename van transmigranten, prostitutiesalons en drankgelegenheden. “Dat veroorzaakt criminaliteitsproblemen, spanningen en vechtpartijen, en creëert een onveiligheidsgevoel bij de gebruikers van de wijk”, zegt Frédéric Dauphin, korpschef van de politiezone Brussel-Noord. Drie criminele fenomenen sprongen in het oog. “Ons actieplan focust dan ook op bagagediefstallen, diefstallen met geweld en de verkoop van verdovende middelen”, vervolgt commissaris Yvan Ausloos. 

Meer politieacties

De politie startte in juli om het aantal gauwdiefstallen terug te dringen. Zo werden er er de voorbije drie maanden drie zogenaamde Dolly-acties en 22 beveiligingspatrouilles georganiseerd, boven op het dagelijkse werk, en nam het aantal patrouille-uren in de wijk toe met 60 procent. De politie organiseert ook een preventiecampagne en overlegt met de gemeentes Schaarbeek en Sint-Joost-Ten-Node over extra bewakingscamera’s.

De resultaten blijven niet uit. Sinds het actieplan werden al 13 gauwdieven gevat, tien verdachten van drugsdealen en 13 daders van diefstal met geweld werden aangehouden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.