Fietsbrigade let nu ook op ongepaste snelheid: “Oude regel die we nieuw leven inblazen”

De Brusselse politie patrouilleert sinds enkele jaren veel meer met de fiets. De fietsbrigades schrijven nu ook snelheidsboetes uit.
Getty Images De Brusselse politie patrouilleert sinds enkele jaren veel meer met de fiets. De fietsbrigades schrijven nu ook snelheidsboetes uit.
De Brusselse politie wil de strijd met ongepaste snelheid verder opvoeren. Daarom worden automobilisten voortaan ook bekeurd zonder dat er een camera of radar bij komt kijken. “Agenten kunnen zelf oordelen of iemands snelheid ongepast is.”

Tijdens een actie van afgelopen weekend schreven agenten van de Brusselse fietsbrigade in Laken 48 processen-verbaal uit voor onaangepaste snelheid, zo weet Bruzz. De agenten gaven die boetes zonder dat de snelheid werd gemeten met een officieel instrument. De agenten gingen dus af op hun eigen inschatting van de situatie.

Wie daarbij gevat werd, krijgt een boete van 116 euro in de bus. De fietsbrigade zelf blaast zo een regel uit het verkeersreglement die al uit 1975 stamt, nieuw leven in. “Die regel bepaalt dat een agent je een boete mag geven als je ongepast rijgedrag vertoont”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “Dat kan dus ook als je minder snel dan de toegelaten maximumsnelheid rijdt. Stel dat je ergens 50 kilometer per uur mag rijden. Als je dan aan bijvoorbeeld 45 kilometer per uur een scherpe bocht neemt of een groep fietsers voorbij steekt, kan dat toch gevaarlijk zijn, ook al rij je niet harder dan toegelaten. Het kan ook te maken hebben met de weersomstandigheden.”

Volgens Slosse moet er altijd een evenwicht zijn tussen je rijstijl en de omstandigheden op de weg. “Onze bikers hebben die regel nu afgestoft, maar hij werd in het verleden ook al af en toe gebruikt”, zegt hij. “Dit is zeker geen nieuwigheid. De bedoeling is om hiermee onze flitsers aan te vullen. Het voordeel is dat onze fietsbrigade geen zware apparatuur moet meesleuren, maar zo toch kan optreden tegen gevaarlijk gedrag op de weg.”

Interne controle

De maatregel moet het arsenaal van de politie verder aanvullen en de veiligheid op straat verhogen. “De gemiddelde snelheid in de stad ligt relatief laag”, zegt Slosse. “Maar dat is maar een deel van het verhaal. Uit de veiligheidsmonitor van de federale politie blijkt dat veel inwoners onaangepast rijgedrag als een groot gevaar zien in Brussel.”

Of er nu geen gevaar bestaat voor willekeur? “Als je geflitst wordt, is dat zwart-wit”, zegt Slosse. “Je rijdt te snel of niet. Hier gaat het om een inschatting van een agent. Maar alle overtredingen worden intern gecontroleerd en wie een boete krijgt, kan natuurlijk altijd verzet aantekenen. Daar zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor.”

De fietsbrigade was deze maand bijzonder actief. Tot nu toe werden er al acht acties uitgevoerd in augustus. Daarbij werden 2.313 pv’s opgesteld, vooral voor parkeren op het voetpad en in een leveringszone. 144 boetes gingen naar mensen die hun snelheid niet aanpasten aan de omstandigheden.
364 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Goris

  Ik dacht eerst dat het over onaangepaste snelheid van fietsers ging. Over auto's die de snelheid respecteren inhalen langs rechts. Over aan volle snelheid over een zebrapad flitsen vol voetgangers. Dit is quatsch van onwaardige politiekers.

 • George Baaths

  Schandalig indien agent een pik op jou heeft schrijft hij een boete uit zijn woorden tegen jou woorden

 • peter colson

  Het is niet zozeer tegen de politie,joachim albert, maar tegen hun bazen, les barons de Bruxelles. Zij roepen de willekeur in het leven om hun zakken te vullen. Wat is te snel? Voor de ene is dat 30km/u voor de andere is dat al 20km/h met hetzelfde voertuig op hetzelfde moment. Met de auto zou je dan bij 20km/u een boete krijgen maar een speedelec gaat met 40+ op datzelfde moment vrijuit?

 • Lucien Mertens

  Anarchie bij en door de wet, na de evt. huiselijke problemen kunnen die Brusselse agenten hun frustratie(s) eindelijk legaal afreageren zie...pffff!

 • joachim albert

  Ik dacht dat Belg vertrouwen had in politie? Kennelijk niet dus. Al diegenen die hier reageren rijden waarschijnlijk nooit met wagen in Brussel. Waarom dan deze nijd tov politiemensen? Altijd klagen en frustratie ventileren op dit forum.. Belachelijk