Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA, ook tags bij FOD Justitie

Feministische militanten bekladden het hoofdkwartier van de N-VA.
N-VA Feministische militanten bekladden het hoofdkwartier van de N-VA.
Een groep feministische militanten heeft afgelopen nacht de gevel van het N-VA-hoofdkwartier in Brussel beklad. Ze wilden daarmee protesteren tegen het wetsvoorstel waarmee Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en John Crombez (sp.a) baby's die in een problematische gezinssituatie geboren worden, willen beschermen. Ze protesteren ook tegen het uitstel van de wettekst die het recht op abortus uitbreidt. Dat uitstel kwam er met steun van N-VA. De politie kreeg ook een klacht over tags op de gevel van de FOD Justitie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Pro Choice-actievoerders brachten slogans aan als "Du blé pour la santé, pas la fin de notre liberté", "Infantilisées pour enfanter" en "Mijn lichaam, mijn recht". Het is niet de eerste keer dat de partijzetel van N-VA het doelwit is van vandalenstreken.

De politie kreeg vrijdagochtend nog een melding van de FOD Justitie. Ook in hun gebouw aan de Waterloolaan stonden tags op de gevel. Het is niet duidelijk of die een verband houden met de graffiti op het N-VA-hoofdkantoor. De boodschap bij de FOD Justitie is alvast niet feministisch getint. De tags gaan over de bezoekmogelijkheden in de gevangenissen. Door het coronavirus verloopt het bezoek van gevangenen nog niet als vanouds. De tag vinden dat gewoon bezoek weer mogelijk worden. Ze willen weer “VHS”, wat staat voor visites hors surveillence (ongestoord bezoek), in de gevangenis. Dat is door het coronavirus niet mogelijk. Volgens het gevangeniswezen worden de mogelijkheden om terug te keren naar normale vormen van bezoek regelmatig geëvalueerd.

FOD Justitie beklad.
Marc Baert FOD Justitie beklad.

De FOD Justitie heeft klacht ingediend tegen onbekenden. Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere bevestigt dat er naar aanleiding van beide incidenten een onderzoek loopt naar de daders. “Op dit moment zijn nog geen verdachten geïdentificeerd.”

Niet tegen abortus

Adjunct-woordvoerder bij N-VA, Philippe Kerckaert, reageert op het voorval: “We betreuren dat het debat op deze manier gevoerd wordt. Ons discours rond dit onderwerp is gebaseerd op rationele en rustige communicatie en blijkbaar is dit de reactie. Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet tegen abortus, hè. Maar men wil het huidige voorstel er zo snel mogelijk doorjagen, en wij uiten daar erg veel vragen daar bij. Daar gaat deze discussie om.”

Met dit soort acties en dolgedraaid feminisme komen we nergens

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel

“Ik probeer zelf altijd met respect te debatteren, maar weiger moeilijke onderwerpen uit de weg te gaan. Dat zal niet veranderen. Met dit soort acties en dolgedraaid feminisme komen we nergens”, zegt Valerie Van Peel. Ook partijvoorzitter Bart De Wever reageert op Twitter. “Ik ben niet tegen de huidige abortuswet, maar het nieuwe voorstel dat abortus op zeer verregaande wijze wil versoepelen is een schande”, schrijft De Wever.

In oktober 2018 werd de gevel ook al eens beklad. Toen verwezen slogans naar Mawda, de Koerdische peuter die overleed nadat ze was getroffen door een politiekogel. 

N-VA-hoofdkwartier beklad
Marc Baert N-VA-hoofdkwartier beklad
Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Marc Baert Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Marc Baert Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Marc Baert Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA
Marc Baert Feministische militanten bekladden hoofdkwartier N-VA

Lees ook:

Open Vld staat op de rem voor versoepeling abortuswet en krijgt wind van voren

N-VA en sp.a willen dat justitie sneller ingrijpt bij verslaafde zwangere vrouwen

Marc Baert
Marc Baert24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wolfram Macharis

  Het opschrift "Mijn lichaam mijn recht" Waar is het recht van het ongeboren kind? Als je na 12 weken dat is drie maand, nog steeds geen beslissing hebt genomen, dan zijn de 18 weken voor de moord op een onschuldig kind puur luiheid en crimineel, en heb je geen respect voor de NATUUR!

 • Guido De Beukelaer

  Het ongeboren kind heeft dus geen rechten blijkbaar?

 • Gilles Standaert

  Wat denk je eerder van "verantwoordelijk voor eigen lichaam"? en dit geldt niet alleen om abortus. Los daarvan is deze actie typisch neo marxistische mob mentaliteit. "regels voor jullie, niet voor mij, want ik ben een slachtoffer".

 • pieter arons

  Als je na 3 maanden nog steeds geen beslissing genomen hebt dan dan ben je verkeerd bezig. Dat standpunt altijd over mijn eigen lichaam mijn eigen keuze. Wordt je niet zwanger met 2 personenen? Een man mag hier gerust ook iets over zeggen. Als mijn vriendin na 3 maand een abortie zou willen dan zou het voor mij het einde van de relatie betekenen. (Ik herhaal als ze het na 3 maand doet).

 • Jonathan Wouters

  Mijn lichaam, mijn keuze? Maar wat er in uw lichaam zit is het lichaam van iemand anders. Bij verkrachtingen kan ik het begrijpen, maar anders niet. Het vermoorden en bij het afval gooien van baby’s tot en zelfs na de geboorte is geen progressie, het is regressie.