Extra overleg over busbaan en fietspad aan Westland Shopping Center na klachten over files

Sylvain Dupuislaan
Marc Baert Sylvain Dupuislaan
De gemeente Anderlechtheeft maandag samen gezeten met het Brussels Gewest over de Sylvain Dupuislaan. Op die baan, die voor de deur van het Westland Shopping Center loopt, werd recent een rijstrook geschrapt voor een bus- en fietsbaan. Maar dat zorgde voor veel files. Er komt nu extra overleg en er worden aanpassingen aan het project bestudeerd.

Sinds begin deze maand is op de Sylvain Dupuislaan, die tussen de Ring en de Maria Groeninckx-De Maylaan loopt, in elke richting een rijstrook omgevormd tot een busbaan die dubbelt als fietspad. Probleem is dat die ingreep leidt tot grote files en dat zorgt voor onvrede in de buurt. In die mate dat er al een petitie werd opgestart om de maatregel terug te draaien. “Een enkele rijstrook op de baan leidt tot non-stop files”, klinkt het daar. “Een enkele rijstrook is niet voldoende om het verkeer vlot te laten lopen op een straat van deze grootte.” De petitie haalde ondertussen al 1.200 handtekeningen.

De gemeente Anderlecht vroeg dan ook dringend overleg met het Brussels Gewest, dat bevoegd is voor de laan. “Ik begrijp het doel van de ingreep volledig”, zegt Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS). “Maar op dit moment zijn de negatieve effecten groter dan de positieve. Er zijn veel files en het verkeer verplaatst zich naar woonbuurten. Het is zeker normaal dat de grote assen door het Gewest beheerd worden, maar het is ook normaal dat de gemeenten de bezorgdheden van op het terrein kenbaar maken.”

Verkeerslichten

De Sylvain Dupuislaan is een van de assen die versneld een fietspad kreeg in het kader van de Brusselse exitstrategie. Die moet voor 40 kilometer extra fietspad zorgen zodat het openbaar vervoer meer ontlast wordt. Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) bleef in een eerste antwoord aan Cumps achter de maatregel staan. “De nieuwe bus- en fietspiste verhelpt een van de zwarte punten op gebied van verkeersveiligheid in Brussel”, zegt ze. “Daar vragen buurtbewoners al lang om en ik ben persoonlijk tevreden dat het risico op een ongeval hierdoor daalt. Voor mensen die de fiets en het openbaar vervoer gebruiken, betekent deze piste meer veiligheid en een snellere verplaatsing. Daardoor zullen mensen de overstap hiernaar maken.”

De gemeente en het Gewest zaten maandagochtend al aan tafel. Daar werd besloten dat er extra overleg komt, zowel met de buurtbewoners als met de beheerders van het Westland Shopping Center. Er worden ook een aantal aanpassingen bestudeerd die er snel moeten komen. Het gaat dan over de doorstroom van uitgaand verkeer vanuit Anderlecht richting de Ring. Eerder deze week werd het ritme van de verkeerslichten op de laan al aangepast zodat het verkeer er vlotter verloopt. Definitieve aanpassingen aan de laan mogen er ook niet voor zorgen dat er meer verkeer in de omliggende wijken komt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.