Extinction Rebellion plant actie aan autosalon

Het autosalon.
photo_news Het autosalon.
Extinction Rebellion België zal op zaterdag 18 januari actievoeren aan het Autosalon in Brussel. De actiegroep wil dat doen met een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, die het “bedrieglijke beeld dat de auto-industrie van zichzelf schetst” moet veranderen.

De actie krijgt de naam ‘Leugensalon’ mee van de groep. “In 2016 heeft ‘Dieselgate’ (het schandaal over de manipulatie van uitstoottesten door autobouwer Volkswagen) al de roekeloosheid en de onbetrouwbaarheid van de automobielsector aangetoond. Nu, geconfronteerd met de onbetwistbare realiteit van de opwarming van de aarde, proberen autofabrikanten zich te profileren als voortrekkers van een duurzame mobiliteit”, zegt Extinction Rebellion dinsdag in een persbericht.

Door het Autosalon te verstoren, wil de groep het motto van deze editie aan de kaak stellen, ‘Soft mobility’. De actiegroep noemt dat een “nieuwe leugen” van de auto-industrie om hun klanten te misleiden en hun bedrijfsmodel in stand te houden. “Ondanks alle nieuwe ‘elektrische’, ‘hybride’ of andere zogenaamde ‘groene’ en ‘zero-emissie’ uitvindingen van autofabrikanten zal dat een belangrijke oorzaak van de klimaat- en milieucrisis blijven.”

“De technologische en industriële ontwikkeling moet ten dienste staan van het welzijn van alle mensen en van de planeet in plaats van commerciële winst”, besluit Extinction Rebellion, die burgers oproept om deel te nemen aan de actie. ‘Leugensalon’ is trouwens onderdeel van een grotere campagne, #boycottAutosalon, die Extinction Rebellion met verschillende andere organisaties ondersteunt, zoals de Fietsersbond en Bruxsel’Air.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • peter de vadder

    straks hebben we een 'gezonde planeet' waar niemand nog wil op leven.

  • Maxence Termont

    Waarom doen ze geen betoging tegen de vliegsector en de meest vervuilende industrieën. Dat durven ze zeker niet, maar betogen tegen de auto terwijl er soms geen alternatieven zijn en een familiedagje verpesten doen ze graag.