Extinction Rebellion klaar om tuinen van het Koninklijk Paleis over te nemen

Het koninklijk paleis in Brussel.
belga Het koninklijk paleis in Brussel.
De radicale klimaatorganisatie Extinction Rebellion Belgium kondigde donderdag op een persconferentie aan dat ze op zaterdag 12 oktober om 14 uur de tuinen van het Koninklijk Paleis willen overnemen en er volksvergaderingen wil houden. Die boodschap gaven ze eerder ook al aan op 30 september, toen de activisten probeerden om het Koninklijk Paleis binnen te dringen.

Vandaag deelde de groep op een persconferentie mee dat ze op zaterdag 12 oktober om 14.00 uur van plan zijn om de tuin voor het Koninklijk Paleis van Brussel te bezetten. Daarbij nodigen de leden de koning uit om een klimaat- en ecologische noodtoestand in België uit te roepen, net als op maandag 30 september. Elke inwoner van België wordt door hen uitgenodigd om deel te nemen aan een programma van volksvergarderingen, waar ze zullen bespreken hoe België moet reageren op de klimaat- en ecologische crisis.

“We debatteren tot de tien thema’s behandeld zijn, en er wordt verwacht dat dit 24 uur kan duren”, vertelt Linde Polfliet van Extinction Rebellion. “Artikel 23 in de grondwet, waarin burgers recht hebben op gezonde omgeving, moet worden ingewilligd. Met de volksvergaderingen willen we tonen dat het mogelijk is om tot oplossingen te komen. We zien het als een experiment voor een politiek alternatief.”

“Geen neutrale zone op een dode planeet”

Aangezien de tuin zich binnen de zogenaamde “neutrale” zone bevindt, waar demonstraties verboden zijn, is deze actie volgens de groep een daad van opzettelijke burgerlijke ongehoorzaamheid die de koning rechtstreeks aanspreekt en daarmee de passiviteit van de Belgische politieke autoriteiten veroordeelt. Het is volgens hen ook een daad van burgerplicht, waarmee burgers zich ertoe verbinden de tekortkomingen van hun regeringen te verhelpen en het bestaan van een politiek alternatief aan te tonen. Een alternatief dat de crisis effectief kan aanpakken zonder de democratie en de mensenrechten te ondermijnen.

De kans is groot dat de politie massaal aanwezig zal zijn om de actievoerders de doorgang te verhinderen. “We hebben contact gehad met de politie en die heeft gezegd dat we niet welkom zijn. We gaan zo dicht mogelijk proberen raken, maar er zijn meerdere scenario’s”, vertelt Jean Sobczak van Extinction Rebellion.

We zullen ons niet gewelddadig opstellen,
maar we zullen wel vastberaden zijn

Activist van Extinction Rebellion

“We zullen ons niet gewelddadig opstellen, maar we zullen wel vastberaden zijn”, zegt een van de activisten. “We zullen de gevolgen van onze actie aanvaarden, maar we hebben geen andere keuze.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Eric Grosemans, de klimaatdoelstelling halen is de verantwoordelijkheid van elk bewoner maar bij elke maatregel voelt zich iemand benadeelt en er gebeurd niets. Ik heb nog geen enkel voorstel met visie hehoord dat haalbaar is, de lobbyisten van de autoindustrie willen elektrische wagens, de reissector gesubdiëerde goedkope vliegreizen, de groenestroom producenten windmolens en zonnepanelen en de bevolking wil genieten en goedkoop. Anders gaan leven met minder is de enige oplossing.

 • Eric Grosemans

  Doen we al niet genoeg vragen sommigen zich af. Neen, we doen niet genoeg. Het is nu al duidelijk dat we de klimaatdoelstellingen van 2020 niet halen. Dat levert ons een boete op van 7 miljoen euro voor het eerste jaar, en voor elk daaropvolgend jaar 73 miljoen. Het is duidelijk dat we dat geld beter investeren in klimaatmaatregelen dan aan boetes.

 • Christine Laevers

  Uiteindelijk betaalt iedereen voor dat park en er komt geen kat. De tijd van monarchieën is al lang voorbij. Er zijn andere noden. Tot nu toe vind ik die Extinction Rebellion niet radicaal. Ze leggen de vinger op de pols en nemen vreedzame initiatieven.

 • FREDDY THEUNIS

  Ga aub in Amerika en China demonstreren ! Doen wij al niet genoeg ! Zijn kampioen in het sorteren en recycleren. De liefde moet niet van een kant komen !!

 • Jean-Pierre Van Lier

  Gaan ze ook beginnen zoals de gele hesjes? Pak ze op en sluit ze op.