Expo: de Tour de France 1969 door de ogen van Jef Geys

Foto's van de Tour de France 1969, met Eddy Merckx.
Baert Marc Foto's van de Tour de France 1969, met Eddy Merckx.
De Belgische kunstenaar Jef Geys fotografeerde twee weken lang de Tour de France van 1969. Hij trok geen glamoureuze foto’s, maar portretteerde de ware ambiance van dat tijdperk, nog badend in de geest van mei ‘68. De expo kan je tot 1 september bewonderen in BOZAR.

De ‘Grand Départ’ van de Tour de France is dit jaar in onze hoofdstad, maar het is niet de eerste keer dat de meest prestigieuze wielerwedstrijd in België startte. In 1969 begon de Tour de France namelijk ook in ons land. Fans weten wellicht nog dat die Tour de France gewonnen door Eddy Merckx werd op 20 juli 1969. En of het nu toeval of lot is, was het ook diezelfde dag dat Neil Armstrong de eerste stap op de maan zette. 

50 jaar later doet de Tour de France weer Brussel aan. Daarom maakte BOZAR van deze gelegenheid gebruik om een tentoonstelling voor te stellen van 67 zwart-wit foto’s van de wielerfanaat Jef Geys. Deze Vlaamse kunstenaar overleed vorig jaar, maar de geest van zijn werk blijft nog doorheen de foto’s ontroeren. Hij laat ons niet de triomftochten zien, maar de samenhang van het bijzondere en alledaagse in het wielerleven. In de sterren is hij nauwelijks geïnteresseerd. Tussen portretten van toeschouwers, koersfietsen en reclameborden, duikt hier en daar wel een renner op, soms op de achtergrond. Een van die renners is Eddy Merckx, nog allebei onwetend dat hij de koers voor de eerste keer zou winnen. 

De foto’s van Jef Geys.
Baert Marc De foto’s van Jef Geys.
De foto’s van Jef Geys.
Baert Marc De foto’s van Jef Geys.
De foto’s van Jef Geys.
Baert Marc De foto’s van Jef Geys.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.