Excuses van gemeente Elsene voor taalfouten op gedenkplaat onafhankelijkheid Congo

De gedenkplaat in kwestie.
BELGA De gedenkplaat in kwestie.
De gemeente Elsene verontschuldigt zich voor fouten in de tekst op de op gedenkplaat voor de onafhankelijkheid van Congo. De Nederlandse tekst van de gedenkplaat die premier Sophie Wilmès (MR) maandag onthulde, bevat maar liefst vier taalfouten. Tegen vrijdag moet er al een verbeterde versie komen.

De gedenkplaat bevat enkele kanjers van fouten in de nochtans korte Nederlandstalige tekst. Enkele voorbeelden: “het 60ste verjaardag”, “de Democratische Republiek van Congo” (de officiële naam van het land is ‘Democratische Republiek Congo’), “ingehuld door”, en “burgmeester Elsene”. De fouten leidden maandag al tot behoorlijk wat ophef.

De gemeente Elsene verontschuldigt zich voor “de polemiek die lijkt te zijn ontstaan over enkele schrijffouten in de Nederlandstalige versie van de gedenkplaat”. Ze betreurt de situatie en zal zo snel mogelijk, waarschijnlijk vrijdag, een nieuwe en gecorrigeerde gedenkplaat aanbrengen. “Wij verontschuldigen ons bij degenen die deze schrijffouten hebben geïnterpreteerd als een gebrek aan respect, wat absoluut en vanzelfsprekend niet het geval is”, klinkt het bij de gemeente Elsene.