Emir Kir dient klacht in voor aanzetten tot geweld en bedreiging op sociale media

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir.
photo_news De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir.
De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir (PS) gaat een klacht indienen voor aanzetten tot geweld en online bedreigingen. Een gebruiker op sociale media had gezegd dat hij “zijn functie zou verlaten tussen vier planken”.

Dat liet hij maandagavond weten in een mededeling. In het persbericht spreekt Kir over een "golf van haat op de sociale media", nadat hij Turkse burgemeesters had ontvangen. Twee van hen zijn lid van MHP, een nationalistische partij die als extreemrechts wordt bestempeld en die dicht bij de Grijze Wolven zou staan.

Vooral een post op Facebook zou hebben "aangezet tot geweld, wat een strafbaar feit is", klinkt het. Het zou gaan om een oproep tot moord. In die commentaar zou een gebruiker hebben gezegd dat Kir “zijn functie zou verlaten tussen vier planken”.

“Het is duidelijk dat die persoon de verkozene op een brutale manier van het politieke toneel wil doen verdwijnen”, aldus het kabinet van Kir. “Deze oproep tot haat en geweld moet gezien worden als een strafrechterlijke inbreuk.”

“Heksenjacht"

Kir stapt vandaag naar de politie om "het parket te vragen om een onderzoek te openen". Hij gaat Facebook ook vragen om de haatberichten tegen hem te verwijderen.

De burgemeester vraagt ook om te stoppen met de “heksenjacht" op zijn persoon. “Ik veroordeel elke vorm van extreemrechts, in België en in Turkije”, klinkt het. Kir moet binnenkort uitleg geven over het incident met de MHP-leden voor een commissie van de Brusselse PS.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri Eerens

  Vier planken? Wat is dat dan? Een koekjesdoos zonder bodem en deksel?

 • vanaeken jokke

  Gij zijt toch ook niet vies van geweld Kir maar nu is het tegen jou en dat mag niet.Dat is de reactie van een PSer ik mag geweld gebruiken maar jullie mogen dat niet.

 • eddy buttiens

  Ik ken geen belg die in turkije burgemeester of parlementslid is.

 • eddy buttiens

  Dit schept een duidelijk beeld hoe het reeds gesteld is in ons land. Waar is de tijd dat belgen ons land bestuurden

 • ROBERT GERTS

  En waarom? Heel toevallig effe een onderonsje met flurkse burgemeesters!!