Eliteteam moet levens redden tijdens crisissituaties

EERSTE ANTITERREURTEAM BRANDWEER IS VOOR HOOFDSTAD

Het eliteteam van de brandweer evacueert slachtoffers tijdens een oefening, nauw samenwerkend met het interventieteam van de politie.
Baert Marc Het eliteteam van de brandweer evacueert slachtoffers tijdens een oefening, nauw samenwerkend met het interventieteam van de politie.
Het Brusselse brandweerkorps heeft een nieuw eliteteam, getraind om op te treden tijdens de meest gevaarlijke situaties. De 15 brandweermannen van het Casualty Extraction Team genoten een intensieve opleiding om tijdens terreurdaden en rampen slachtoffers te evacueren naar een veilig oord. "En zo heel wat levens te redden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Een overvolle theaterzaal. Twee gewapende mannen stormen plotseling binnen en schieten willekeurig in het rond. Ze vluchtten weg en paniek breekt uit. Niet veel later vallen gewapende politieagenten binnen, tussen het chaos op zoek naar de twee gevluchte terroristen. "Een dokter, hier is hulp nodig", klinkt het ondertussen door het wanhopige geroep van de slachtoffers heen. En dan komt de gevraagde hulp, want speciaal uitgeruste brandweermannen evacueren vakkundig de gewonden naar een veilig oord waar ze verzorging krijgen. Dit scenario van een terroristische aanslag gebeurt gelukkig niet echt, maar is een geënsceneerde praktijkoefening van het nieuwe Casualty Extraction Team, het gloednieuwe eliteteam van de brandweer. 15 uitgekozen brandweermannen van de Brusselse brandweer kregen de voorbije maanden een speciale training om slachtoffers bij grote rampen als terreuraanslagen, treinrampen of schietincidenten veilig uit de gevarenzone te brengen en vormen nu het allereerste gespecialiseerde team van België. "Want in deze tumultueuze tijd is zo'n speciaal team meer dan nodig", zegt een van de leden, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem moeten blijven. "Vroeger waren we niet opgeleid om in een uiterst gevaarlijke situatie die nog niet door de politie was geneutraliseerd, op te treden. Pas als de hele politieactie achter de rug was, konden we de slachtoffers bevrijden. Heel wat gewonden kregen zo veel te laat de nodige hulp. Nu mogen we tussenkomen, ook al is de politie nog steeds volop aan het werk."

Leden van het nieuwe Casualty Extraction Team bekommeren zich om slachtoffers.
Baert Marc Leden van het nieuwe Casualty Extraction Team bekommeren zich om slachtoffers.

Nagebootste aanslag

Gisteren gaven ze in de kazerne van de federale politie in Etterbeek een demonstratie van hun kunde in een nagebootste aanslag op een cinemazaal. In hun speciale uitrusting, bestaande uit een kogelvrij vest, een ballistische helm, speciale handschoenen en een bivakmuts, tonen ze hoe ze tijdens een interventie te werk gaan.


"De CET-leden checken eerst vakkundig de verwondingen, markeren de slachtoffers volgens toestand en evacueren vervolgens alle slachtoffers naar een veilige plaats voor verdere verzorging", legt instructeur Robert Lambrechts uit, die als ex-militair over meer dan voldoende expertise beschikt. "Twee grote aandachtspunten zijn van belang. Het eerste is de nauwe samenwerking met de politie en andere bijstandsteams. Ten tweede leerden we de brandweermannen zware oorlogsverwondingen verzorgen."


Het hele project werd in samenwerking met de Federale en lokale politie, dienst Binnenlandse zaken en het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid op poten gezet. "We hebben onze lessen getrokken uit de aanslag op de Bataclan in Parijs in 2015", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De politie is toen de concertzaal binnengevallen, maar omdat de terroristen nog actief gezocht werden, mocht de brandweer hen niet vergezellen. Heel wat levens gingen zo verloren. Het CET is nu wel bevoegd om tijdens de actie op te treden."

80 leden is doel

De eerste 15 opgeleiden vormen het eerste team. De bedoeling is dat in Brussel uiteindelijk 80 brandweermannen operationeel zijn als lid. "En uiteindelijk willen we dat ook steden als Gent, Antwerpen, Charleroi en Luik beschikken over een Casualty Extraction Team", aldus Jambon.