Eindelijk nieuwe daken voor musea

In het jubelparkmuseum staan her en der emmers op het water op te vangen.
Baert Marc In het jubelparkmuseum staan her en der emmers op het water op te vangen.
Eind deze maand starten in het Brusselse Jubelpark eindelijk de renovatiewerken aan de daken van drie musea: het Museum Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Legermuseum. Het gigantische werk beslaat 31.000 vierkante meter en zal, als alles volgens planning verloopt, eind 2022 rond zijn. Met de renovatie is 21 miljoen euro gemoeid.

Over de toestand van de federale musea is al veel inkt gevloeid. Als gevolg van verwaarlozing en jarenlange onderinvesteringen regende het er binnen, kwam de veiligheid in het gedrang en konden delen van de gebouwen gewoonweg niet meer worden gebruikt. De federale regering besliste twee jaar geleden al een aantal dringende herstellingswerken uit te voeren.

jubelparkmuseum: gat in de zoldering naar het dak
Baert Marc jubelparkmuseum: gat in de zoldering naar het dak

Fout beeld 

Maar nu is het dus tijd voor het grote werk. Op 22 oktober start de grondige renovatie van de daken, kondigden drie federale regeringsleden - vicepremiers Jan Jambon en Didier Reynders en staatssecretaris Zuhal Demir - vandaag trots aan. "Binnenkort is het definitief gedaan met het plaatsen van emmers onder lekkende daken van het Museum Kunst en Geschiedenis", drukte Demir het uit. "We willen naar de buitenwereld toe geen beeld uitdragen van lekkende daken. Het begin van de werken komt dan ook geen dag te vroeg. Samen met de herstellingswerken aan de Congreskolom en de toekomstige opknapbeurt van de koninklijke serres in Laken, is het een van de belangrijkste Brusselse renovatieprojecten”, voegde Jambon eraantoe.

Duiven vliegen het gebouw binnen en buiten door de gaten in het dak
Baert Marc Duiven vliegen het gebouw binnen en buiten door de gaten in het dak

Vertraging mogelijk

Bezoekers van het Legermuseum, Autoworld en het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark kunnen dus vanaf 2022 hun paraplu thuislaten. De werkzaamheden zullen verlopen in vier fasen. Belangrijk is dat een volgende fase pas in werking treedt wanneer een vorige fase volledig afgerond is en een kwaliteitscontrole doorstaan heeft. Enige vertraging is dus niet uitgesloten. De musea blijven tijdens de werken open voor het publiek.

Nog een emmer om water op te vangen.
Baert Marc Nog een emmer om water op te vangen.
water in jubelparkmuseum: gat in de zoldering naar het dak
Baert Marc water in jubelparkmuseum: gat in de zoldering naar het dak
water in jubelparkmuseum: her en der staan er emmers op het water op te vangen
Baert Marc water in jubelparkmuseum: her en der staan er emmers op het water op te vangen
water in jubelparkmuseum: duiven vliegen het gebouw binnen en buiten door de gaten in het dak
Baert Marc water in jubelparkmuseum: duiven vliegen het gebouw binnen en buiten door de gaten in het dak
water in jubelparkmuseum: her en der staan er emmers op het water op te vangen
Baert Marc water in jubelparkmuseum: her en der staan er emmers op het water op te vangen
daken van het museum
Baert Marc daken van het museumReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.