Eerste dierenkerkhof opent eind dit jaar in Sint-Pieters-Woluwe

Opening dierenkerkhof
Baert Marc Opening dierenkerkhof
Het eerste dierenkerkhof van Brussel is een feit. Vandaag legden Bianca Debaets, Staatssecretaris voor Dierenwelzijn en Benoit Cerexhe, burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, de symbolische eerste steen. Eind dit jaar gaat het kerkhof open. 

Eindelijk komt er een gedenkplaats waar je je geliefde overleden dier kan bezoeken. “Huisdieren zijn een deel van het DNA van de bewoners”, zegt burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoit Cerexhe. “De inwoners van Sint-Pieters-Woluwe zijn meestal ouder en eenzaam. De band met hun dieren is veel sterker dan we denken. Ze brengen hen liefde, warmte en steun.”

Uniek in Brussel

Het kerkhof moet een oplossing zijn op de illegale trend om huisdieren in het wild te begraven, in een privé-tuin of in publieke parken. Dit is onhygiënisch en kan gevaarlijk afval doen ontstaan. Dit dierenkerkhof is het eerste in Brussel en het is ook het eerste dat gescheiden is van het kerkhof, waar mensen begraven liggen. “We willen dit met respect doen voor ieders gevoeligheid”, zegt burgemeester Cerexhe.

70 plaatsen

Het kerkhof is 260 m2 groot en er is plaats voor 70 geliefde huisdieren. Verder zijn er ook muren, waar je de urne (105 stuks) van je dier kan zetten of je kan ook de assen in het kerkhof uitstrooien. De gemeente moet nu een duidelijk reglement opstellen. De kostprijs om je dier te begraven staat nog niet vast. “We willen het wel zo betaalbaar mogelijk houden, zeker voor de ouderen hier in Sint-Pieters-Woluwe.”

Het project is ontstaan na een oproep van Staatssecretaris voor Dierenwelzijn, Bianca Debaets. “Het project ligt al lang op tafel, maar op een bepaald moment moet je het gewoon doen. De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe was de eerste die toehapte.”

Het Gewest steunt het project met 30.000 euro.

Opening dierenkerkhof
Baert Marc Opening dierenkerkhof
Opening dierenkerkhof
Baert Marc Opening dierenkerkhofReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.