Eerste Brusselse trajectcontrole treedt in werking

De eerste trajectcontrole in het Brussels Gewest is een feit. Vrijdagochtend is de trajectcontrole op de Leopold III-laan officieel van start gegaan. "Dit moet de aanzet tot meer trajectcontroles zijn", klinkt het bij staatssecretaris Bianca Debaets, bevoegd voor verkeersveiligheid.
Start eerste Brusselse trajectcontrole
Baert Marc Start eerste Brusselse trajectcontrole

Op het kruispunt van de Vrijetijdslaan en Leopold III-laan werd vrijdagochtend het startschot gegeven voor de eerste trajectcontrole op Brussels grondgebied. Daarmee wil de stad bestuurders de snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur doen respecteren. Op de drukke toegangsweg worden immers regelmatig snelheden van meer dan 100 kilometer per uur boven de toegestane snelheden vastgesteld. Het trieste record dat een flitscamera registreerde staat op 161 kilometer per uur. De nood aan strenge maatregelen was dus groot. 

De nieuwe systeem, waarbij de gemiddelde snelheid op een bepaald traject wordt gemeten, wordt door de meeste automobilisten als eerlijker beoordeeld dan een systeem met vaste snelheidscamera’s die op een plek opgesteld staan. Richting Brussel-centrum gaat het om een traject van 663 meter gecontroleerde weg. Richting luchthaven gaat het om 813 meter. Het traject bevindt zich op de Leopold-III laan tussen de Generaal Wahislaan en de rotonde aan de Vrijetijdslaan. 

Staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets is tevreden met de het nieuwe systeem en hoopt om ook elders in het gewest trajectcontroles in te voeren. Ook haar Everse collega Pierre Muylle (PS) is betrokken bij het project. "Autorijden in de stad begint met respect voor buurtbewoners en zachte weggebruikers. Jammer dat we moeten investeren in het beboeten van automobilisten die dat respect niet kunnen opbrengen, maar het is noodzakelijk gezien de vaststellingen die we doen", aldus Muylle. 

Automobilisten worden met waarschuwingsborden op de hoogte gebracht van de trajectcontrole. 

Baert Marc
e
Baert Marc e
Baert Marc
Baert Marc
op Leopold III - laan start eerste Brusselse trajectcontrole
Baert Marc op Leopold III - laan start eerste Brusselse trajectcontrole
op Leopold III - laan start eerste Brusselse trajectcontrole
Baert Marc op Leopold III - laan start eerste Brusselse trajectcontroleReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.