Een 'ufo' gespot in Brussel in 2014

Een getuige maakte ook deze foto van een 'Ufo' boven het Vlaams-Brabantse Oplinter. Onderzoek wees uit dat het wellicht om een vliegtuig gaat.
Foto Ufomeldpunt.be Een getuige maakte ook deze foto van een 'Ufo' boven het Vlaams-Brabantse Oplinter. Onderzoek wees uit dat het wellicht om een vliegtuig gaat.
Het Belgische Ufo-meldpunt noteerde vorig jaar 169 waarnemingen van ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen in ons luchtruim. Dat zijn er 92 minder dan in 2013. In Brussel werd slechts een melding gemaakt. Coördinator Frederick Delaere wijt de daling onder andere aan het groeiende verbod op vuurballons, maar tegelijkertijd maken drones stilaan hun opmars. Voor een derde van de meldingen had hij geen verklaring.

Frederick richtte in 2007 het Belgisch Ufo-meldpunt op met als doel een verklaring te vinden voor elke waarneming in ons luchtruim. Het aantal meldingen ging een paar jaar in stijgende lijn, met als hoogtepunt 341 meldingen in 2011. Sindsdien neemt dat aantal gestaag af, met vorig jaar nog 169 meldingen.


Waar de meeste mensen bij ufo's spontaan denken aan groene mannetjes, zoeken Frederick en zijn twee collega's een wetenschappelijke verklaring voor elk ongeïdentificeerd object.

Lichtbal met groene staart

In Brussel werd vorig jaar slechts een melding gemaakt van een 'ufo'. Op 18 januari merkte iemand in Brussel een lichtbal met een felgroene staart op in de lucht. De getuige gaf dat door aan het Belgische Ufo-meldpunt. Onderzoek wees uit dat het met zekerheid om een meteoor ging, en niet om een ufo. (IBO/VDI)