Dubbel zoveel brandweerinterventies dan twee jaar geleden: “Mensen bellen sneller met de hitte”

Donderdag moest de brandweer nog een woning in Molenbeek blussen.
Baert Marc Donderdag moest de brandweer nog een woning in Molenbeek blussen.
De Brusselse brandweer is donderdag maar liefst 526 keer moeten uitrukken. Dat is twee keer zoveel als op dezelfde dag twee jaar geleden. De brandweer ziet een duidelijke link met de hitte. “Het is duidelijk drukker dan de vorige zomers.”

Donderdag gebeurden er 406 medische interventies en 120 tussenkomsten van de brandweer. Ter vergelijking: op dezelfde dag in 2017 rukte de brandweer 233 keer uit, 207 keer voor een medisch geval en 26 keer met de brandweer.

De drukte op donderdag is zeker gelinkt aan de hitte. “Dat zien we alleen al in de brandweerinterventies”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. “Daar zitten bijvoorbeeld een aantal interventies tussen voor stukken gevel die dreigen te vallen, omdat de bouwmaterialen door de hitte zo uitgedroogd zijn dat ze loskomen. Ook mensen die vastzitten in een lift, bellen bij deze hitte veel sneller de brandweer. Bij ‘gewone’ temperaturen durven ze nog op een technicus te wachten, maar als het zo warm is, bellen ze al vlugger de brandweer, en gelijk hebben ze.”

Extra manschappen

Ook de natuur lijdt onder de warmte en de droogte. “We zien ook een aantal interventies voor bomen die dreigen om te vallen, omdat de grond of de boom zelf volledig is uitgedroogd”, zegt Derieuw, die een duidelijke trend ziet in verband met de droogte. “Het zijn weliswaar cijfers voor één dag, maar zeker in de 112-centrale hebben we sterk de indruk dat het nu veel drukker is dan de voorbije zomers.”

De brandweer moet door de warmte ook extra manschappen inzetten. Bij een brand in de Kolomstraat in Sint-Jans-Molenbeek kwamen er extra ploegen ter plaatse. “Door de hitte van het vuur en het warme weer, raken onze mannen zeer snel uitgedroogd”, zegt Derieuw. “Daarom moeten we veel volk ter plaatse sturen, zodat zij elkaar sneller dan normaal kunnen aflossen. Bij interventies voorzien we deze dagen ter plaatse ook standaard een bestelwagen met extra water en voedsel.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.