Drukste rotonde van Brussel wordt relaxplek: zo ziet het nieuwe Schumanplein eruit

COBE & BRUT
Het Schumanplein, een van de drukste verkeersknooppunten van onze hoofdstad, krijgt een complete make-over. Het wordt omgevormd tot een open en stedelijk 'ontmoetingsplein'. Dat betekent dus ook minder autoverkeer. Voetgangers worden prioriteit nummer 1. De plannen werden vandaag getoond.

Het Deense architectenbureau COBE werkt samen met het Brussels BRUT om het Schumanplein om te vormen. Zij kwamen als winnaars uit de bus van een wedstrijd die eind 2015 werd uitgeschreven. De belangrijkste wijziging: autoverkeer zal niet meer over het plein kunnen. Zo kunnen voetgangers ongestoord van het Jubelpark tot aan het Raads- en Commissiegebouw wandelen. Wel kan het verkeer nog van de Kortenberglaan naar de Wetstraat.

"Eindelijk krijgt dit iconische plein wat het verdient", zegt Brussels minister voor Mobiliteit, Pascal Smet. "Vandaag is het nog een rotonde, morgen een open ontmoetingsplaats in een omgeving waar altijd bedrijvigheid is. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto's naar een stad voor mensen goed tot zijn recht." zegt Pascal Smet.

Een actie van Greenpeace in oktober. Het Schumanplein krijgt binnenkort een volledig nieuwe aanblik.
Baert Marc Een actie van Greenpeace in oktober. Het Schumanplein krijgt binnenkort een volledig nieuwe aanblik.

Het winnende  ontwerp is gebaseerd op cirkels die in het hele ontwerp terugkeren. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen. Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Het plein zal zich ook lenen tot tal van evenementen.

Beide architectenbureaus moeten hun ontwerp nu verder uitwerken samen met de bewoners en de Europese instellingen. In de loop van volgend jaar moeten de concrete plannen uitgewerkt worden en een vergunning ingediend zodat de heraanleg in het eerste semester van 2019 kan starten. Het budget bedraagt 7,78 miljoen euro waarbij het Gewest verantwoordelijk is voor de uitwerking van het project.

COBE & BRUT
COBE & BRUT
COBE & BRUT
COBE & BRUT4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lut Van Caekenberghe

  Voor de eurocraten kan natuurlijk alles .... schande !!!!!

 • stavros kanakaris

  Fantastische stad Brussel! Meer van dat!

 • piet devlieger

  Net iets om leuk te gaan wandelen 's avonds. Hopelijk is er permanente politiebewaking voorzien.

 • Ramon Simon

  Zal ene complete ramp worden voor het verkeer. Daar loopt wat volk voor de metro en de bussen, maar echt veel wandelaars heb ik er niet gezien.