Drones ingezet om mijnen te detecteren

Handicap International geeft in Tour & Taxis voorproefje van ambitieus project

Een drone vliegt over een ‘mijnenveld’ en schiet beelden.
Baert Marc Een drone vliegt over een ‘mijnenveld’ en schiet beelden.

Drones inzetten om mijnen te detecteren: zo kan je het nieuwe project van ngo Handicap International samenvatten. Die organisatie wil het aantal slachtoffers door overgebleven oorlogsmijnen drastisch verlagen. Handicap International gaf vrijdag in de catacomben van Tour & Taxis een demonstratie van een drone die actief op zoek gaat naar verborgen mijnen.

In 2015 stierven wereldwijd maar liefst 6461 lokale boeren door een verdwaalde oorlogsbom en nog meer dan 60 landen worden geteisterd door mijnenvelden. Handicap International stuurt vanaf februari tien drones naar Tsjaad om daar meer dan 100 miljoen m² mijnengebied in kaart te brengen. 

“Ontmijningsoperaties kunnen soms weken in beslag nemen. Met drones kan dat proces onnoemelijk veel sneller”, zegt Xavier Depreytere van Handicap international. “De drones nemen met uiterste precisie hoge resolutiefoto’s om vervolgens een gedetailleerde kaart te ontwerpen met de aanwezige mijnen. 1 drone kan op 20 minuten zo’n 40 hectare grond inspecteren en 200 foto’s vastleggen. Als je bedenkt dat robots en ontmijners op 1 dag slechts 8 m² konden dekken, is dit een enorme vooruitgang.” 

In februari trekt een team van drone-specialisten naar Tsjaad om 10 piloten op te leiden. Zij zullen de drones sturen om de mijnen te vinden. In een volgende fase worden drones ontwikkeld die met precisieradars ook bommen ondergronds zullen kunnen detecteren.

Het project draagt een kostenplaatje van 1,5 miljoen euro

Een drone hangt boven een nagebootst mijnenveld en neemt er beelden van.
Baert Marc Een drone hangt boven een nagebootst mijnenveld en neemt er beelden van.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.